Инвеститорите са на ръба тази седмица, след като публикуваният в сряда Индекс на потребителските цени (CPI) показа, че инфлацията е нараснала по-бързо от очакваното през март.

Индексът S&P 500 се понижава с 0.8% тази седмица, Dow Jones Industrial Average губи 1.1%, а технологичният Nasdaq Composite отстъпва с 0.5%.

Това засили натиска върху корпорациите за силно представяне по време на предстоящия отчетен сезон, който инвеститорите вече се надяват, че ще съживи губещото инерция поскъпване на акциите.

“Отчетният сезон стана значително по-важен,” казва Джей Джей Кинахан, главен изпълнителен директор на IG North Americа. “Пазарът призна много или малко, че евентуални стимули вследствие на понижение на лихвите стават малко вероятни. В резултат на това, тежестта - не само за по-нататъшен ръст на пазара, но и за запазване на настоящия ръст, се прехвърля върху финансовите резултати.”

JPMorgan Chase - икономически лидер заради огромните си мащаби, ще обяви финансовите си резултати за първото тримесечие днес. BlackRock, Citigroup, Wells Fargo и PNC Financial Services също трябва да представят своите отчети.

Инвеститорите ще следят внимателно за признаци, че американците продължават да харчат, въпреки че лихвените проценти са близо до 23-годишен връх.

Потребителските разходи, като цяло, остават стабилни, но търговци на дребно предупредиха в последните месеци, че потребителите с по-ниски доходи ограничават разходите. Повишаващите се цени на горивата също се отразяват на бюджета на американците.

Упоритата инфлация и непоколебимата устойчивост на икономиката принудиха Уолстрийт да ограничи очакванията си за това и колко пъти Федералният резерв ще понижи лихвите през тази година. По-рано на Уолстрийт очакваха шест понижение на лихвите през 2024 г.

Сега някои инвеститори казват, че Фед може да понижи лихвените проценти само веднъж или два пъти през 2024 г. - вместо прогнозираните три, или да ги остави без промяна до края на годината. Някои икономисти дори смятат, че може да е оправдано и още едно увеличение.

Според трейдърите, вероятността Фед да понижи лихвите през юни - след последните данни за инфлацията, е приблизително 19%, сочи CME FedWatch Tool. За сравнение, тази вероятност беше 56% преди ден.

Високите лихви са нож с две остриета за банките. От една страна, високите лихви биха могли да подпомогнат увеличението на нетния лихвен доход на банките, тъй като те начисляват по-висок лихвен процент по кредити и ипотеки.

Това обаче би могло да добави и напрежение към финансовия сектор, а оттам и да дестабилизира икономиката. Фалитите на няколко регионални банки разбуниха пазарите на акции и облигации през миналия март, тъй като инвеститорите с опасяваха, че високите лихви може да предизвикат рецесия.

Опасенията от икономически спад отслабнаха в последните месеци, тъй като икономическите данни остават стабилни. Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън обаче смята, че евентуална рецесия все още не може да бъде изключена.

В годишното си писмо до акционерите, публикувано тази седмица, той пише, че банката е подготвена за редица сценарии, в това число за лихвите от над 8% и стагфлация.

“Пазарите изглежда определят вероятността за меко приземяване на икономиката на 70 - 80%,” пише Даймън. “Смятат, че вероятността е много по-ниска от това.”