Китайската компания ByteDance заяви, че няма намерение да продава TikTok, след като САЩ прие закон, съгласно който приложението за видеа ще бъде забранено в страната, ако тя не се раздели с него.

"ByteDance няма никакви планове да продава TikTok," написаха от компанията в официалния си профил в социалната мрежа Toutiao, която също е нейна собственост. По-рано през седмицата от TikTok обявиха, че ще обжалват в съда този "неконституционен" закон.

Изявлението на ByteDance идва след медийни публикации, че компанията разглежда опции за продажбата на TikTok без алгоритъма, който стои в основата на приложението. От компанията обявиха:

"Информацията в чуждестранни медии за продажбата на TikTok от страна на ByteDance не е вярна".

Законът беше подписан от президента на САЩ Джо Байдън в сряда.

Затягащата се хватка на Пекин около частните компании породи опасения в САЩ и други западни държави, относно това колко голям контрол има Китайската комунистическа партия над ByteDance и с какви данни разполага.

TikTok нееднократно е отричала твърденията, че китайското правителство контролира ByteDance.

"Уверени сме и ще продължим да се борим за вашите права в съда," заяви главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Цзъ Чу във видео, качено в платформата тази седмица.

"Фактите и конституцията са на наша страна, бъдете сигурни, че няма да ходим никъде."

Според TikTok, китайският основател на ByteDance притежава 20% от акциите посредством контролен пакет в компанията. Около 60% от компанията е собственост на институционални инвеститори, в това число водещи щатски инвестиционни компании, като Carlyle Group, General Atlantic и Susquehanna International Group.

Останалите 20% са собственост на служителите на компанията по света, а трима от петимата членове на борда на директорите на ByteDance са американци.

Китайското правителство също е определяло опасенията спрямо компанията като параноя и е предупреждавало, че забрана на TikTok "неизбежно ще се отрази и на САЩ".

Има ли заплаха от непосредствена забрана? 

Въпреки всичко, TikTok не е заплашена от непосредствена забрана в САЩ. Новият закон представя на ByteDance девет месеца, за да продаде бизнеса и допълнителен гратисен период от три месеца, преди в сила да влезе потенциална забрана.

Това означава, че крайният срок за продажбата вероятно ще е някъде през 2025 г., след като победителят в президентските избори в САЩ през тази година вече е стъпил в длъжност.