Рекламата се завръща. След бруталната 2022 г., когато марките ограничиха разходите, за да се справят с инфлацията, и белязаната от съкращения и намаляване на разходите 2023 г., водещите компании за дигитална реклама започнаха отново да отчитат добри темпове на растеж.

През миналата седмица Meta, Snap и Google представиха резултатите си за първото тримесечие, като ръстът на приходите надхвърляше очакванията на анализаторите с темпове, невиждани през последните две години. В основната на финансовите им резултати беше подобреното състояние на техния рекламен бизнес.

Компаниите влязоха в отчетния сезон в изгодна позиция, тъй като резултатите им са сравнявани с рекордно слаби в историческо отношение периоди. Инвеститори и анализатори обаче бяха предпазливи в своите очаквания - предвид политическата и икономическата нестабилност на различни пазари по света и продължаващите предизвикателства вследствие на високите потребителски цени.

Meta, която първа обяви резултатите си, разсея част от опасенията, като отчете 27% скок в приходите за първото тримесечие - до 36.5 млрд. долара. Това беше най-големият ръст за компанията майка на Facebook от 2021 г. Според анализаторите от Bernstein:

“Когато Meta беше в мрачните си дни преди две години, компанията знаеше какво трябва да направи, за да се върне отново в играта. Трябва да им се отдаде заслуженото, че защитиха основния си бизнес.”

Тази мрачна ера беше дефинирана от комбинация от макроикономически предизвикателства и промяната по отношение на настройките за поверителност на операционната система на Apple iOS, което затрудни таргетирането на потребителите на социални медии с реклами. Meta изгуби две трети от пазарната си стойност през 2022 г. и беше принудена да намали значително броя на служителите си.

Компанията реагира, като преустрои рекламната си система с помощта на сериозни инвестиции в изкуствен интелект, така че да може да предоставя стойност на марките - въпреки блокадата, наложена от Apple. Цената на акциите й нарасна почти тройно през 2023 г.

И макар резултатите на компанията за първото тримесечие да бяха по-добри от очакваните, книжата ѝ поевтиняха в четвъртък, след като в разговора си с анализатори главният изпълнителен директор Марк Закърбърг се фокусира върху много начини, по които Meta харчи средства в сфери извън рекламата - и по-конкретно метавселената.

Анализаторите на Bernstein, които препоръчват закупуването на акциите на компанията, заявиха, че рекламните приходи на Meta се оглавяват от силното представяне на онлайн търговията, игрите, развлекателната дейност и медиите и че търсенето на реклама от страна на Китай “остава силно.” Meta се възползва от нарастването на разходите за реклама от страна на китайски компании, като Temu и Shein.

“Без да звучим прекалено религиозно, или вярвате в Закърбърг или не. Ние вярваме,” заявиха анализаторите.

Положително развитие  

Alphabet обяви своите резултати в четвъртък, отчитайки рекламни приходи от 61.66 млрд. долара за първото тримесечие, което представлява увеличение от 13% на годишна база. Приходите от реклами на YouTube скачат с 21% - до 8.09 млрд. долара. Ръстът на приходите на компанията като цяло беше от 15% - най-голямото увеличение от 2022 г., а акциите ѝ поскъпнаха с 10% в петък, което беше най-големият ръст от 2015 г.

Главният финансов директор на Alphabet Рут Порат заяви, че компанията е “много доволна” от инерцията на своя рекламен бизнес.

Според анализатори на Citi, по-общата рекламна среда “съвсем ясно се подобрява,” посочвайки като пример ускоряващия се растеж при Google и YouTube.

Цената на акциите на Snap скочи с 28% в петък, след като компанията обяви 21% увеличение на приходите до 1.19 млрд. долара, което беше най-голямото от две години. Във всяко от последните шест тримесечие продажбите на Snap отчитаха едноцифрен ръст в процентно изражение или спад.

В писмото си до акционерите от компанията обявиха, че отчитат ускоряващо се търсене на нейната рекламна платформа и че се възползват от подобрената оперативна среда.

В свой доклад от петък анализатори на Deutsche Bank посочиха, че Snap е отчела “много необходими” резултати и че рекламата ѝ се завръща. Анализаторите, които препоръчват акциите, казват, че инвеститорите “са окуражени най-много от инвестициите в рекламната платформа, които са все по-обещаващи.”

Въпреки поскъпването от петък, акциите на Snap отчитат спад от 14% от началото на годината.

Инвеститорите ще придобият по-ясна картина за пазара на дигитална реклама през настоящата седмица, в която във вторник се очакват финансовите резултати на Pinterest и Amazon, очертаваща се като гигант в онлайн рекламата. Reddit ще обяви своите резултати на 7 май, като това ще е първият ѝ отчет след нейното първично публично предлагане (IPO) през март.