Живописен японски град поставя огромна мрежеста бариера, за да блокира популярно място за селфи снимки близо до връх Фуджи.

Фуджикавагучико - в подножието на пътеката Йошида към връх Фуджи, е претъпкан с чуждестранни туристи, които се опитват да направят перфектната снимка на най-известната планина в Япония.

Голяма част от тях искат да запечатат на лента контраста между оживен магазин с неонови светлини и спокойната планина зад него, стоейки пред Lawson’s - обект на голяма японска верига магазини за смесени стоки.

На местните обаче явно им е дошло до гуша от тълпите в тази конкретна част от града, така че ще бъде поставена ограда, която да блокира гледката, казва служител на общината, пожелал да запази анонимност, пред CNN.

Той посочва още, че има постоянни проблеми с туристите, които оставят боклуци и не спазват правилата за движение. Въпреки табелите и охранителите, ситуацията остава усложнена.

Мрежата с размери 2.5 метра височина и ширина 20 метра, ще бъде издигната в началото на тази седмица.

Град Фуджикавагучико е разположен в префектура Яманаши, на север от Фуджи и на около 100 километра западно от Токио. Измъчващите го тълпи са част от по-голям проблем, засягащ Япония.

Страната среща проблеми с прекомерния туризъм след повторното отваряне след пандемията в края на 2022 г. Март 2024 г. беше най-натовареният туристически месец в Япония за всички времена - с повече от три милиона чуждестранни туристи.

Много от тях се отправят директно към Фуджи - икона на Япония и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, оставяйки боклуци и причинявайки ерозия по пътя си. Някои местни жители дори вече наричат 3776-метровата планина, носеща името Фуджи-сан на японски, „боклук планина“.

В опит да облекчат проблема, властите в префектура Яманаши обявиха нови туристически политики, включително дневен лимит от 4000 души и задължителна такса от 2000 йени ($13) на човек. Преди това таксата не беше задължителна.

Поставянето на бариера пред любителите на снимките не е прецедент по света – това вече се случи в австрийския град Халщат, вдъхновил мегахита на Disney „Замръзналото кралство“.

Градчето, което има около 800 постоянни жители и посреща до 10 000 туристи на ден в пиковия сезон, издигна дървена ограда срещу селфита през май 2023 г.