Управляващият активи за 1.6 трлн. долара Норвежки държавен инвестиционен фонд, който е най-големият в света, изостава от климатичните си амбиции.

Гигантът не подкрепя множество предложения на акционери, които имат за цел да принудят петролните компании да намалят своите емисии от парникови газове, сочи доклад на неправителствена организация.

Фондът е създаден през 90-те години с цел да инвестира излишните приходи от петролния и газов сектор на Норвегия. От 2022 г. неговата цел е деветте хиляди компании, в които инвестира в световен мащаб, да постигнат нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г., в съответствие с Парижкото споразумение относно изменението на климата.

Като част от стратегията, ръководството на фонда - в лицето на Norges Bank Investment Management (NBIM), задава очаквания към корпоративните бордове по отношение на климатичните промени и гласува на общи събрания по този въпрос.

От NBIM казват, че работят с компаниите по най-различни начини, в това число чрез гласуване на предложения на акционерите, а в тежки случаи може и да се отказват от компаниите, ако те не реагират.

Фондът обаче изостава от тази своя амбиция, според доклад на норвежката неправителствена организация Framtiden i vaare hender (Бъдещето в нашите ръце), с който са се запознали от Reuters.

В доклада се анализират гласуванията във фонда през миналата година по 16 резолюции за климата в девет големи петролни компании, сред които BP, Shell, TotalEnergies, Chevron и ExxonMobil.

Анализът установява, че фондът е подкрепил седем подобни резолюции и е дал подкрепата си за стратегии, които, според организацията, са "вредни за климата" в останалите девет от тези 16 случая.

"NBIM понякога се е противопоставяла на критични резолюции за климата по време на годишни общи събрания. Това несъответствие между ангажиментите на NBIM относно климата и това как, всъщност, фондът гласува е сигнал за една празнина в действията," се казва в доклада.

Как гласуват от фонда?

От NBIM са гласували срещу всички резолюции за климата на годишните общи събрания на четири големи петролни компании - BP, Shell, TotalEnergies и Marathon, които са отбелязани от ръководената от акционери инициатива CA100+, която се бори за това най-големите замърсители да се справят с емисиите си.

"Това че NBIM не е одобрила климатичните резолюции в тон с международно договорените цели подкопава ролята на фонда на надзорник на устойчивите финанси," се казва още в доклада.