Световните океани, езера и реки са подложени на нарастващ натиск от изменението на климата, урбанизацията и замърсяването, застрашаващи способността им да поддържат живота.

Без по-добри данни за разбиране на „здравето“ на все по-натоварените водни пътища, борбата за спасяването на тези най-ценни ресурси ще бъде неефективна, казва Симеон Питеркоски, съосновател на технологичната компания Aquaai.

„На практика, всеки воден път е замърсен до степен, в която екосистемата просто не може да се балансира повече“.

Aquaai се стреми да запълни тази празнина в информацията, използвайки подобни на риби дронове, които събират данни от подводната среда. Захранвани от батерии, те са проектирани да изглеждат и плуват като риби. Със своята оранжева, бяла и черна неопренова кожа, приличат на рибата от вида клоун от хитовия филм от 2003 г. „Търсенето на Немо“.

Стандартната версия е дълга около 1.3 метра и тежи 30 килограма, като може да бъде оборудвана с камери и сензори за измерване на показатели, като нива на кислород, соленост и pH.

Питеркоски, който има опит в аниматрониката, работейки в сферата на филмите на ужасите, е мотивиран да създаде роботите, след като осемгодишната му дъщеря научава за океанската криза и го помоли да помогне за защитата на моретата. Той казва, че е важно дроновете да могат да се интегрират в естествените местообитания - да плуват сред други същества, без да ги безпокоят, и да маневрират гладко около препятствията.

Компанията използва своята технология в Калифорния, където е основана, и в Норвегия, където има дъщерно дружество. Тя работи както в прясна, така и в солена вода, близо до язовири, в пристанища и рибни ферми, като проверява показатели, като качеството на водата и здравето на рибите.

Много рибни стопанства използват фиксирани сензори за наблюдение на качеството на водата, но главният изпълнителен директор и съосновател на Aquaai Лиан Томпсън казва, че това може да е неефективно в райони, в които рибата се събира далеч от сензорите. Вместо това роботите плуват до нея, събирайки данни, където и да отиде рибата.

Технологията може да намери приложение и в Близкия изток - регион, който се бори с недостига на вода. Той и Северна Африка са дом на само 1% от световните сладководни ресурси, а много страни изчерпват водата от подземните си резервоари главно за напояване на земеделски земи.

Томпсън и Питеркоски, които са партньори не само в бизнеса, но и в живота, се местят в Абу Даби - столицата на Обединените арабски емирства, а миналия октомври Aquaai е приета в програма на технологичната екосистема на Абу Даби Hub71.

Томпсън казва, че тяхната технология може да се използва в региона за управление на водите, устойчиви аквакултурни операции, откриване на изоставени риболовни съоръжения и наблюдение на здравето на коралите. В момента Aquaai обновява своите подводни дронове и е в дискусии с различни правителствени агенции за провеждането на изпитвания.

Томпсън казва, че по целия свят водните ресурси обикновено се наблюдават ръчно, което е бавно, трудоемко и може да предостави само спорадични данни. Тя вярва, че е крайно необходима по-добра автоматизация.

Именно тя „трябва да играе решаваща роля в бъдещето на управлението на водите чрез повишаване на ефективността, намаляване на отпадъците и подобряване на събирането на данни“, казва Робърт С. Бреърс, основател на платформата за сигурност на водата Our Future Water, за CNN.

Той определя дроновете на Aquaai като неинвазивен и рентабилен метод за събиране на данни в реално време.

Все пак Aquaai трябва да преодолее някои препятствия, преди неговите рибоподобни ботове да започнат да кръстосват световните водни пътища. Компанията е набрала около 1.6 милиона долара финансиране, което е недостатъчно.

„Нуждаем се от капитал, за да се комерсиализираме“, казва Томпсън, но „има много малко хора, които са готови действително да подкрепят тези, които правят водни технологии.“ Те са получили по-малко от 3% от 48-те милиарда долара финансиране за климатични технологии през 2023 г., според бизнес базата данни Dealroom.

Има няколко други агенции и компании, които разработват подводни дронове за различни цели. През 2021 г. китайска компания представи пълна със сензори роботизирана риба от вида арована на военна конвенция в Пекин, а някои петролни и газови компании използват подводни дронове, за да инспектират своите проекти.

Aquaai се надява, че ще получи повече финансиране. А Питеркоски посочва:

„Инвеститорите трябва ада се събудят. Става дума за последно усилие да спасим нещото, което поддържа човечеството живо.“