Еднократната сума от 100 лева за великденска добавка се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително.

Това решение беше взето от парламента след обсъждане на няколко предложения за размера и обхвата на добавката, припомнят от Националния осигурителен институт.

Право на великденска добавка имат около 534 хиляди души, които от 26 април се възползват от сумата, но сред тях към момента няма правна възможност да бъдат включени лицата с увреждания, които са подали в Агенцията за социално подпомагане (АСП) заявление-декларация за предоставяне на лична помощ.

Добавката за чужда помощ, изплащана към пенсиите на хора с увреждания, се пренасочва за плащане на труда на асистентите, с което държавата гарантира адекватна подкрепа. Услугата „личен асистент“ е съобразена с житейска ситуация на лицето с увреждане и отговаря на индивидуалните му потребности.

Ако пенсията на лице с увреждане заедно с добавката за чужда помощ надвишава сумата от 526 лева, по силата на приетото от Народното събрание решение, лицето няма право на великденска добавка. 

 Преценката дали в случая е налице несправедливост и необходимост от действия за нейното преодоляване е въпрос на анализ и на съответно законодателно и политическо решение, посочват още от НОИ.