Google представи новия си патентован чип, който може да помогне на компанията да намали зависимостта си от външните производители на полупроводници и да се утвърди във все по-конкурентната надпревара в сферата на изкуствения интелект.

Новият чип, наречен Axion, ще помогне за справянето с огромното количество данни, използвани от AI приложенията, се посочва в изявлението на Google, цитирано от Yahoo Finance. Процесорът е проектиран да бъде групиран в клъстери от хиляди чипове за подобряване на производителността.

Новите чипове, които са централни процесори, или CPU, а не графични процесори, като тези на Nvidia, са с 30% по-добри от вече наличните предложения на базираната в Обединеното кралство компания за полупроводници и софтуер Arm.

Въпреки че Google преди това е правила други чипове за част от своите бизнес сегменти, това е първият процесор, предназначен да поддържа AI в центрове за данни.

Клиентите на дъщерното дружество на Alphabet ще имат достъп до Axion чрез облачния бизнес на Google по-късно тази година, но няма да могат да ги купуват директно.

„Да станеш страхотна хардуерна компания е много различно от това да станеш страхотна облачна компания или страхотен организатор на световната информация“, казва Амин Вахдат, вицепрезидент на компанията, отговарящ за патентованите чипове.

Като не продава директно на клиенти, Google избягва пряката конкуренция с дългогодишните си партньори и доминиращи производители на чипове Intel и Nvidia. Вместо това, компанията вижда навлизането си на пазара на чипове като положително за всички в индустрията.

Но на фона на свръхконкурентната надпревара за AI приложения, съперниците на Google може и да не споделят тази визия. Във вторник Intel пусна фокусирания върху изкуствения интелект чип Gaudi 3.

От компанията за полупроводници посочват, че новите чипове ще бъдат налични до третото тримесечие и могат да се използват за обучение на големи езикови модели, като ChatGPT. Компанията твърди, че чиповете Gaudi 3 имат предимство пред конкурентния чип на Nvidia H100.

Междувременно, Nvidia обяви новото поколение на популярния си чип H100 през ноември и планира да го пусне по-късно тази година. Компанията отбеляза рязък скок на акциите си с около 75% от началото на годината поради огромното търсене на нейните мощни чипове H100, но е изправена пред нарастваща конкуренция.

Книжата на компанията-майка на Google - Alphabet, поскъпнаха с 2.4% в деня след новината за новия чип, но след това изтриха голяма част от печалбите.