Живописно стълбище, разкриващо удивителна панорамна гледка към Хаваите, ще бъде премахнато, тъй като туристите не се съобразяват със забраните и продължават да го посещават.

Стълбите Хайку - забележителност на Оаху, често наричана Стълбата към рая, ще бъдат премахнати в края на април, според градската управа на Хонолулу.

„Мога да ви уверя, че това не беше лесно решение“, заяви кметът Рик Бланджиарди, цитиран от CNN.

Проблемите със стълбите – построени по време на Втората световна война от американския флот и официално затворени за обществеността от 1987 г., се умножиха в ерата на социалните медии.

Стълбите Хайку се състоят от 3922 стъпала, виещите се през планински терен на надморска височина от 853 метра в Канеохе в източната част на Оаху. Въпреки опасния терен, търсачи на силни усещания, постващи в социалните мрежи и други туристи продължават да се тълпят в района.

„Поради необузданото незаконно навлизане, Haiku Stairs е значителна отговорност и разход за града и оказва влияние върху качеството на живот на жителите“, каза членът на градския съвет на Хонолулу Естер Киаина пред Hawaii News Now.

Съветът гласува единодушно премахването на стълбите през 2021 г. Работата ще отнеме поне шест месеца и ще струва 2.5 милиона долара, според кметството.

„Взетото решение се основава на уважението ни към хората, които живеят в и около входа на стълбите и към нашата ʻāina (земя и море), както и на уважението ни към бъдещето и към миналото на общността Haʻikū“, добави кметът.

Премахването на стълбите „дава приоритет на обществената безопасност; цели да спре незаконното навлизане и смущаване на живеещите наблизо, които десетилетия наред страдат от шума; адресира значителната отговорност за града; запазва естествената красота и състоянието на района и подобрява качеството на живот на обитаващите квартала.“