Водолази в зоологическа градина в Нидерландия започнаха работа по изграждането на "Ноев ковчег" за корали, като част от глобалните усилия за запазване на кораловите рифове чрез изграждането на резервни популации в аквариуми.

Тъй като коралите са застрашени в световен мащаб от климатичните изменения, свръхриболова и замърсяването, природозащитници в Burgers' Zoo в град Арнем създават резерв от застрашени видове.

Коралите могат да бъдат поставени отново в първоначалното си местообитание, когато условията се подобрят, казва Нинке Клеркс, биолог в зоологическата градина.

"Този проект създава нещо като резерв от корали и в случай, че някои от тях загинат в природата, ни ще разполагаме с тях в аквариуми", казва Клеркс пред Reuters.

Поради бавните темпове на растеж на коралите, които могат да варират от няколко милиметра до няколко сантиметра годишно, ще минат години преди някои от тях да могат да бъдат върнати в дивата природа.

Дори и при това положение, условията първо трябва да се подобрят, за да може коралите да процъфтяват, допълва тя.

Зоологическата градина си сътрудничи по изграждането на резерва от корали с Океанографския музей на Монако и два френски аквариума, а Клеркс се надява, че към проекта ще се присъединят още зоологически градини.