Близо 150 технологични проекта, разработени от ученици, бяха представени в рамките на Деня на отворените врати на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София. 

Тази година TUES Fest 2024 за първи път беше организиран под формата на присъствен двудневен фестивал на постиженията на учениците под мотото Expand your Horizon и Celebration Through Innovation. 

Целта на TUES Fest 2024 е да запознае учениците и техните родители с образователния модел на ТУЕС, а чрез показаните разработки – и резултатът от този образователен модел. Важна част от него е и връзката с IT бизнеса, който подкрепя образователните инициативи, включва се в процеса със съвети към младежите и отваря вратите си за тях по време на задължителните производствени практики.

Много от българските технологични компании бяха спонсори на TUES Fest 2024 и раздадоха специални награди за най-добрите проекти, представени по време на събитието. 

Финалните победители бяха разпределени в три категории - Компютърни мрежи, Роботика и Системно програмиране. 

Победител в категория Компютърни мрежи беше приложението Ransom 2.0, разработено от Ангел Николов от 12 В клас в ТУЕС. Проектът симулира действията на зловредни кодове от тип ransomware, или криптиране на файлове с искане на подкуп. Целта е да може крайният потребител да тества как неговите защити биха се справили срещу атака от този тип. 

Победител в категория Роботика и вградени микрокомпютърни системи e Cable = Undefined, разработен от десетокласниците Александър Шестаков, Борислав Борисов, Ясен Цветков и Калоян Анастасов. Приложението революционизира вградените проекти, като елиминира проблемите със сложните окабелявания. С негова помощ както начинаещи, така и по-напреднали могат лесно да създават връзки без нуждата от кабели.

Техният уебсайт е достъпен и има вградени AI функционалности, които допълнително оптимизират процеса, като предлагат начини за свързване и генерират персонализиран код. 

Победител в категория Системно програмиране е компилираният език за програмиране Quark, разработен от Дарий Топузов от 10В клас. Главната му цел е да служи като "ядро" на бъдещи езици за програмиране, които по-лесно да надграждат върху него. Поради това компилаторът му е изцяло модулен и позволява бързи и ефективни промени и добавки към езика.

Второ и трето място в категория Компютърни мрежи получиха приложението за прогресивни доставки Progressive (not depressivе) delivery и системата за киберсигурност WiCry. Подгласници в категория Роботика бяха четирикракият робот MECHKA v3 и системата за наблюдение и управление на терариум за земноводни костенурки БОБКА. 

В категория Системно програмиране второто и третото място бяха съответно за MC-Jscript! (технология за зареждане на модове в популярната игра Minecraft) и мястото за запазване и зареждане на истории TimeFlies. 

Медийното жури, част от което беше и Darik Business Review, присъди наградата за проект с най-голяма социална значимост. Тя отиде при Калоян Анастасов и Радослав Цветанов от 10А клас и тяхното приложение Diagnosify, което представлява иновативна медицинска система за диагностика, базирана на изкуствен интелект. 

Тя позволява на лекарите да въвеждат медицински изследвания на пациентите, след което да използват модели на машинно обучение за поставяне на диагноза.

Моделите, разработени от учениците, са способни да идентифицират редица заболявания, включително пневмония, диабет, рак на кожата, малария, сърдечни и чернодробни заболявания, Паркинсон, бъбречни проблеми, както и процент на мазнини в тялото.

В рамките на TUES FEST 2024 се проведоха и традиционните сражения с бойни роботи, като в тазгодишното издание се включиха 8 машини. Победител беше последният "оцелял" робот - Barbie Bot, който е разработен от изцяло дамски екип - Ива Маринова и Александра Лазарова от 11В клас и Силвия Антова и Далия Дацева от 11А клас.