Когато става въпрос за пътуване със самолет, безопасността е на първо място и обикновено носи със себе си изобилие от правила. Така че, ако някои части от изживяването по време на полет ви изглеждат странни, вероятно има добра причина зад тях.

Вземете, например, намаляването на осветлението в салона при излитане и кацане. Това, всъщност, не се случва на всеки полет - стюардесите намаляват светлините, само ако навън е тъмно. Сю Фогуел, бивша стюардеса на United Airlines, обяснява защо това се прави пред Travel + Leisure:

„Светлините в салона се заглушават привечер и когато се стъмни, така че зрението ви да може да се настрои и да се евакуирате по-лесно от самолета, ако се наложи.“

Когато преминем от светла към тъмна среда, на очите ни са им необходими между 20 и 30 минути, за да се адаптират напълно, тоест слабото осветление ни гарантира по-добро зрение. Ако претърпите аварийно кацане и трябва да се евакуирате от самолета, искате да имате най-добрите шансове да излезете бързо - и възможно най-острото зрение ще ви помогне в тази ситуация.

Фогуел отбелязва, че когато очите ви са приспособени към тъмнината, е по-лесно „да видите подовите светлини, които водят до изходите“. По същия начин, ако навън е светло, стюардесите ще включат осветлението в кабината, така че да не сте заслепени, докато излизате от самолета. Тези на пръв поглед дребни подробности са свързани с оптимизиране на условията за потенциална евакуация.

В допълнение към регулирането на светлините при излитане и кацане, стюардесите ще помолят пътниците да затворят масичките, да приберат личните си вещи и да върнат седалките в изправено положение - всичко това, за да създадат чисти пътища към изходите.

По подобни причини екипажът може да ви помоли да отворите щората на прозореца. „Повдигането на щората на прозореца по време на излитане и кацане улеснява стюардесите в оценяването на всякакви външни опасности – пожар, отломки, които могат да попречат на спешна евакуация“, казва пилотът Патрик Смит от AskThePilot.com, пред T+L.

Когато имате само 90 секунди, за да евакуирате цял самолет - правило, определено от Федералната авиационна администрация на САЩ, времето е от съществено значение. Подготовката на салона и пътниците за извънредна ситуация, независимо дали става дума за даване на време на очите им да се приспособят към условията или осигуряване на безпрепятствен достъп до изходите, е от решаващо значение за успешната евакуация.

И в случай, че се чудите защо се поставя такъв фокус върху излитането и кацането, има едно просто обяснение: „Самолетните катастрофи обикновено се случват на излитане или кацане“, казва Фогуел.