25 април отдавна е исторически ден за Венеция – това е не само Денят на Освобождението на Италия, но и празник на светеца-покровител на града Свети Марко.

Но през 2024 г. Венеция вля още една порция история в 25 април – на тази дата градът се превърна в първия в света, събиращ входна такса от еднодневните посетители.

В началото на вчерашния ден местни жители протестираха, размахвайки паспортите си и плакати срещу това, което определят като „поставяне на бариери на Венеция в стил увеселителен парк или музей“. Снимки показаха и сблъсъци на полицията с някои от протестиращите.

Дългоочакваният contributo di accesso (наречен „принос за достъп“, а не „билет“) влезе в сила в 8 сутринта вчера (25 април 2024 г.). Градският съвет изпълнява пилотен проект до средата на юли, за да провери възможността на системата да работи, посочва CNN.

Всеки, който посещава Венеция като турист в рамките на деня (с изключение на живеещите в местния регион Венето), трябва да плати таксата от 5 евро, ако пристигне в града между 8 сутринта и 4 следобед.

Туристите, които нощуват в него, не трябва да плащат, тъй като данъкът за нощувка вече е добавен към сметките им за настаняване. Те обаче също ще трябва да се регистрират, за да поискат освобождаване от таксата.

По същество всеки, който влиза в града на датите, на които се начислява таксата, трябва да носи или билет, или документ за освобождаване от нея. Единствените изключения са жителите на Венеция и хората, които са родени там.

Стотици местни жители участваха в протест на Пиацале Рома - входната точка към града, въпреки че точният им брой е спорен. Протестиращите твърдят, че са били 1000 души, докато властите казват, че са присъствали само 300 души.

По-малък протест се проведе близо до централната гара, като венецианци се изправиха срещу кмета, който даваше интервюта за различни телевизионни екипи. Този протест завърши „в прегръдка“ с кмета, според новинарски репортажи, заснели конфронтацията.

Руджеро Талон, един от основните организатори на протеста и говорител на групата, стояща зад кампанията срещу круизните кораби No Grandi Navi, казва пред CNN, че са се опитали да издигнат надпис „Добре дошли във Венецияленд“ и да раздават фалшиви „билети“ на минувачите , но са били спрени от полицията.

„Ние се надигнахме срещу идеята на кмета за затворен град-музей. Билетът не променя нищо, той не спира монокултурата на туризма и не намалява натиска върху Венеция. Това е средновековен данък и е против свободата на движение“.

Мъжът изразява загриженост, че проектът се управлява от частна компания, която ще получава достъп до данните на хората. Той допълва, че исканията на властите за връщане на круизните кораби и либералната политика по отношение на имотите от Airbnb добавят към проблема.

„От една страна, те въвеждат такса, от друга - правят всичко, за да увеличат броя на туристите“, казва Талън, наричайки масовия туризъм „глобален проблем. Единственият начин е да населим отново града – имаме 49 000 жители и много повече легла за туристи. Нека се опитаме да направим възможно хората да живеят тук. Всяка напусната от обитателите си къща е отнета от туризма“.

Елена Гасталдело, президент на Arci (италианска развлекателна и културна асоциация) на Венето, която също участва в протеста, подчертава, че входната такса няма да контролира броя на туристите.

„Билетът няма да наложи ограничения върху туристическия достъп до Венеция, тъй като не е установен максимален брой посетители, а допълнително ще превърне града в увеселителен парк. Тази мярка не е придружена от конкретни политики за градско развитие, ограничаване на наемите и улеснено намиране на жилище. Не решава проблеми.“

Данните

Говорител на кметството съобщи пред CNN, че 113 000 посетители са се регистрирали в първия ден на въвеждането на новата такса, като около 80 000 са го направили предварително. От този брой 15 700 – малко над 10%, са платили „билета“.

От изключенията почти 40 000 са гости на хотели, а около 4 000 са приятели или семейства на жители. Над 20 000 пътуващи и 13 000 студенти са влезли в града, имало е и училищни групи. Проверени са документите на близо 14 000 души.

Преди влизането в сила на новите правила в града бяха създадени контролно-пропускателни пунктове на жп и автобусните терминали, с отделни линии за „жители“ и „туристи“. Около 150 души са наети да проверяват документите и да дават съвети.

Схемата за регистрация очерта жилищните проблеми на местните – само през първия ден 5300 души са се регистрирали да влязат в града като собственици на втори дом. Обитателите на Венеция днес наброяват по-малко от 50 000 души, като десетки хиляди са изтласкани от града, за да направят място за собствениците на ваканционни имоти или Airbnb.

Таксата ще важи за 29 дни от 25 април до 14 юли 2024 г. След това пилотният проект ще бъде оценен и ще се реши дали да бъде продължен.