Дубай предприема огромно разширяване на едно от своите летища, като, според предварителните планове, то ще бъде пет пъти по-голямо, в сравнение с настоящото международно летище на емирството.

Обновеното летище Ал Мактум ще бъде с капацитет за 260 милиона пътници и ще е най-голямото в света, според емира на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

"Изграждаме нов проект за бъдещите поколения, гарантирайки продължително и стабилно развитие за нашите и техните деца," написа шейх Мактум в социалната мрежа X. "Дубай ще бъде летището на света, неговото пристанище, градски център и нов глобален център."

За сравнение, най-натовареното летище в света – Хартсфийлд-Джаксън в Атланта, е обслужило 104.6 милиона пътници през 2023 г.

Повечето международни полети от и до емирството в момента преминават през Международното летище на Дубай, което е обслужило около 87 милиона пасажери през миналата година.

Цялата дейност обаче ще бъде преместена на летище Ал Мактум, което се очаква да разполага с пет успоредни писти и 400 изхода за полети, заяви шейх Мактум.

Мащабни планове

По негови оценки строителството, което ще продължи 10 г., ще струва 128 млрд. дирхама, или 35 млрд. долара. Емирството също така ще построи "цял град около летището".

Международното летище Ал Мактум, известно още като Dubai World Central, беше отворено през 2010 г. с един терминал. Подобно на Международното летище на Дубай, то има две писти, но се използва значително по-малко.

Летището е проектирано като център на Дубай Юг - планирана икономическа зона с площ от 142 кв. км., която има за цел да приеме 1 милион жители и да осигури 500 000 работни места.

Изявлението идва на фона на завърналия се на нивата отпреди пандемията въздушен трафик в Дубай, след като емирството посрещна над 17 милиона чуждестранни туристи през 2023 г.