OpenAI представи нов модел с изкуствен интелект (AI) и десктоп версия на ChatGPT, заедно с обновен потребителски интерефейс, като част от усилията за увеличаване на използването на популярния си чатбот.

Актуализацията вече предоставя достъп до GPT-4 на всички, дори и на безплатните потребители на OpenAI, заяви главният технологичен директор на компанията Мира Мурати. Тя допълни, че новият модел GPT-4o е “много по-бърз,” с подобрени възможности за текст, видео и аудио. От OpenAI обявиха, че в крайна сметка планират да позволят на потребителите да използват видеочат през ChatGPT.

“Това е първият случай, в който правим наистина огромна стъпна напред когато става въпрос за лекотата на използване” .

Подкрепената от Microsoft OpenAI е оценявана на над 80 млрд. долара от инвеститори. Компанията, която е основана през 2015 г., е поставена под натиск да остане на върха на пазара на продукти с генеративен AI, докато в същото време намира начини да печели пари на фона на огромните ѝ разходи за процесори и инфраструктура за изграждането и обучаването на своите модели.

Буквата „o“ в GPT-4o символизира „омни“. Новият модел позволява на ChatGPT да работи с 50 различни езика с подобрена скорост и качество и също така ще бъде наличен през приложно-програмния интерфейс (API) на OpenAI, което ще позволи на разработчици да започнат да създават приложения използвайки новия модел днес, казва Мурати.

Тя допълни, че GPT-4o е два пъти по-бърз и струва наполовина на GPT-4 Turbo.

Компанията планира да тества Гласов режим в идните седмици, като на платените абонати на ChatGPT Plus ще бъде предоставен ранен достъп. От компанията също така заявиха, че новият модел може да отговаря на аудио насоките на потребителите “със средна скорост от 320 милисекунди, която в някои случи достига и до 232 милисекунди, което е сходно с човешките отговори по време на разговор.”

В допълнение, новият модел на OpenAI може да функционира като преводач, дори и в аудио режим, заявиха от компанията.

Членове на екипа също така демонстрираха способностите на модела да решава математически задачи и да помагат при писането на програмистки код, което го позиционира като по-силен конкурент на продукта GitHub Copilot на Microsoft. 

Индустрията на генеративния AI

OpenAI, Microsoft и Google са лидери в сферата на генеративния AI, докато компании от всички индустрии се надпреварват да добавят чатботове и агенти към ключови услуги, за да избегнат изоставане от конкуренцията. По-рано през месеца, конкурентът на OpenAI, Anthropic, представи първия си продукт, насочен към корпоративни клиенти, както и безплатно приложение за iPhone.

През 2023 г. бяха инвестирани рекордните 29.1 млрд. долара в близо 700 сделка с генеративен AI, което представлява увеличение от над 260% на годишна база, според PitchBook. Прогнозира се, че приходите на пазара ще надхвърлят 1 трлн. долара в рамките на десетилетие.

По време на вчерашното събитие Мурати заяви, че OpenAI иска да “премахне част от мистицизма от технологията.”

“В следващите няколко седмици постепенно ще предоставяме тези функционалности на всички,” заяви тя.

Новият модел ще бъде пуснат днес първо на клиенти на ChatGPT Plus и Team, а по-късно и на Enterprise. Той също така ще бъде наличен за безплатните потребители на ChatGPT от понеделник с някои ограничения за ползване. Потребителите на ChatGPT Plus ще разполагат с пет пъти повече място за съобщения от безплатните потребители, а клиентите на ChatGPT Team и Enterprise ще имат още по-големи ограничения за ползване.

Мурати също така благодари на главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг и на неговата компания за това, че са предоставили графичните процесори необходими за работата на технологията на OpenAI.

Събитието на OpenAI бе организирано ден преди започващата днес конференция за разработчици на Google, на която технологичният гигант се очаква да покаже своя напредък и продукти в сферата на AI.