Турнето Eras Tour на Тейлър Суифт ще осигури тласък от 997 милиона паунда (около 1.16 милиарда евро) на икономиката на Обединеното кралство, според анализ на Barclays, цитиран от CNBC. 

Експертите на банката прогнозират, че феновете ще похарчат средно по 848 паунда (988 евро), за да видят певицата.

Притежателите на билети за Eras Tour се очаква да отделят 12 пъти повече от средната цена за едно вечерно излизане на заведение в Обединеното кралство (67 паунда, или 78 евро) и два пъти повече от разходите за посещение на средностатистическа сватба (398 паунда, или 464 евро).

Докладът на Barclays, озаглавен Swiftonomics, твърди, че средната сума, изразходвана за билет за Eras Tour, е 206 паунда (240 евро). Другите очаквани разходи, свързани с концерта, включват 121 паунда (141 евро) за настаняване, 111 паунда (129 евро) за пътуване и 56 паунда (65 евро) за дрехи, които да носите на концерта.

Банката също така очаква притежателите на билети да похарчат средно по 79 паунда (92 евро) за официални сувенири на британския етап от турнето Eras Tour, което започва през юни. Това се добавя към предвидените 59 паунда (69 евро) за хранене преди концерта и допълнителни 216 паунда (251 евро) за други разходи, включително напитки и винилови плочи.

Въз основа на общите разходи от 848 паунда от близо 1.2 милиона притежатели на билети за 15-те концерта на четири стадиона, Barclays прогнозира, че турнето ще генерира приходи от 997 милиона паунда.

Dнализаторът на Barclays Питър Брукс коментира:

"Когато става въпрос за културни икони като Тейлър Суифт, подобно на Елвис Пресри и манията по The Beatles през 50-те и 60-те години, поддръжниците имат толкова силна връзка с артиста и с останалата част от феновете, че желанието за харчене става още по-мощно“.

Swiftonomics е термин, използван за описване на икономическото влияние на поп изпълнителката, тъй като феновете се тълпят на нейните представления по целия свят, като в същото време харчат значителни средства.

Икономическото въздействие на турнетата на суперзвездите, като Тейлър Суифт, Бионсе и Брус Спрингстийн, се наблюдава като по-широкоа тенденция напоследък.

Изследователят на Danske Bank Филип Андерсон коментира пред CNBC, че първата спирка на Бионсе в Стокхолм, Швеция, е имала очевидно въздействие върху инфлацията в страната.