Смарт Органик е първата компания, която надгражда своето бизнес развитие и успешно се премества от пазара за растеж beam на основния пазарeн сегмент Standard на Българска фондова борса, съобщават от борсовия оператор. 

Проспектът на дружеството за биохрани беше одобрен от Комисията за финансов надзор миналата седмица, а книжата на компанията започват да се търгуват на основния пазар от днес (23 май).

Дружеството получи одобрение и за увеличаване капитала си, като ще търси от пазара почти 20 млн. лв., които възнамерява да инвестира в нови производствени мощности.

Смарт Органик започна да се търгува на БФБ в края на 2021 г. след успеха на първичното публично предлагане (IPO), в което набра 5 859 000 лева при почти два пъти презаписване на емисията.

"Приветстваме Смарт Органик, като пионерите, които предприеха крачката и от пазара за растеж beam вече се търгуват на големия пазар у нас. Те са първият утвърден представител на сектора на биохрани на капиталовия пазар и е показателно, че точно компания от този сектор първа преминава на основен пазар“, заяви Васил Големански, зам.-председател на Съвета на директорите на БФБ и изпълнителен директор на Централен депозитар.

Смарт Органик е второто дружество, което започва да се търгува на регулиран пазар на Борсата през тази година. През януари беше листната компанията производител на метални опаковки Булметал след успешно проведено IPO. 

Какво предстои за Смарт органик?

През третото тримесечие на тази година се очаква да заработи и новата фабрика на Смарт Органик АД, в Божурище, София, с която общият производствен капацитет на дружеството ще надхвърли 300 млн. лв. годишно. В проекта за увеличаване на капитала на компанията ще бъдат емитирани нови 1 031 000 броя обикновени, поименни, безналични акции с номинал от 1 лев и емисионна стойност от 19.00 лева всяка. Инвестиционен посредник по процедура е ИП „Карол“ АД, а предлагането ще се счита за успешно в случай, че бъдат записани и платени не по-малко от 500 000 акции. Подробен график на предлагането, можете да откриете тук.

Смарт Органик АД е най-големият производител и дистрибутор на биохрана и напитки в България и сред лидерите в цяла Европа. Компанията произвежда биоохрани и сурови барчета “Roobar”, био курабийки под марките “Kookie Cat”, и “Курабийница”, биопродукти под марката “Dragon Superfoods”, ядкови тахани, солени снаксове и шоколадови пралини под марките “Bett'r”, органични био спредове и тахани под марката “Naughty nuts”. 

Този нов етап в развитието на Смарт Органик е естествено продължение на безупречните финансови резултати и изключително бизнес развитие, постигнато от компанията през последните години. За 2023 г. Смарт органик АД отчита консолидирани приходи от над 80 млн. лв., което е с 44% повече спрямо приходите за предходната година и нетна печалба в размер на над 12 млн. лв.,. . Силното представяне на компанията е подкрепено от експортната ориентация на компанията, която идва от чужди пазари, формира над две трети от общите приходи на дружеството, което продуктите на компанията могат да бъдат намерени в над 60 страни по света, а най-големите експортни пазари на Смарт Органик са Германия, Швейцария, страните от Централна Европа. , скандинавските държави, Белгия, Нидерландия, Люксембург, Испания, Франция, Румъния и Близкия изток. 

"Допълнителното привличане на капитал няма да позволи да запазим положителното ви бизнес развитие и да разширим още повече нашата палитра от здравословни и вкусни продукти. За 2024 г. сме поставили за цел да постигнем 25% ръст на продажбите и ще се стремим към ръстове над 30% през всяка следваща 2025 и 2026 година, като същевременно поддържаме и една постоянна дивидентна политика за нашите акционери“, заяви изпълнителният директор на компанията Яни Драгов.