Емблематичната Айфелова кула във Франция увеличава цените на билетите с 20%, за да покрие разходите си за ремонтни дейности и финансовите загуби по време на пандемията.

Билет за възрастен, включващ пътуване с асансьор до върха на парижката забележителност, ще струва 35.30 евро от 17 юни, като се повишава от 29.40 евро, съобщи филиалът на CNN - BFMTV. Същият билет за деца на възраст между 12 и 14 години ще струва 17.70 евро, а цената за деца между 4 и 11 години ще бъде 8.90 евро.

Увеличението в цените на билетите е предизвикано отчасти от „значителна загуба на приходи“, причинена от „здравната криза между 2020 г. и 2022 г.“.

През 2020 г. по-малко от 1.6 милиона души са посетили Айфеловата кула, в сравнение с близо 6.2 милиона посетители през предходната година, съобщи компанията, която управлява паметника Sociéte d’Exploitation de la tour Eiffel (SETE). По-малко от 2.1 милиона души са изкачили кулата през следващата година.

И през двете години оперативните разходи са били около три пъти по-високи от общия оборот на забележителността, според SETE.

Ремонтните работи също са увеличили разходите, включително боядисването на кулата, съобщи BFMTV. Очаква се те да продължат до 2027 г., като се планира и работа по асансьорите, което ще доведе до периодични затваряния.