Демонстрацията на охолен начин на живот с цел промотирането на материализъм може да ви изхвърли от социални медии в Китай. От април страната прилага мерки срещу инфлуенсъри, които парадират с начина си на живот като средство за печалба.

Интернет регулаторът на Китай стартира кампания през миналия месец, която има за цел да демотивира потребителите на социални медии да "демонстрират целенасочено охолен начин на живот, изграден върху богатство," пише Financial Times.

Един от засегнатите инфлуенсъри беше Уанг Хонкуансин, която е наричана "Китайската Ким Кардашиян" и има 4.3 милиона последователи в китайската версия на TikTok - Douyin.

Сред другите засегнати са Sister Abalone, която имаше над 2 милиона последователи и предоставяше виртуални обиколки на своите луксозни жилища, както и Mr Bo, който постваше луксозни стоки. Техните профили са били ограничени, според FT.

Мерки 

На 15 май платформи, като Weibo, Douyin и Xiaohongshu, обявиха вълна от мерки за ограничаване на показността.

Списъкът с правила на Weibo, които могат да донесат забрана на инфлуенсъри, включва показването на луксозни домове и автомобили, за да се рекламират продукти, показването на големи суми пари и постове с непълнолетни, които използват луксозни стоки, за да се "привлича трафик и въодушевление."

През 2021 г. Китай представи сходни мерки за ограничаване на "неетичното" съдържание от страна на инфлуенсъри. Администрацията за киберпространството на страната обяви тогава, че знаменитостите вече не могат "да демонстрират богатство" или "екстравагантни удоволствия" в социалните медии.

Китай също така предприе мерки срещу инфлуенсърите, които постват измислени истории онлайн.

Профилите на инфлуенсъра Thurman Maoyibei в Doyin, Weibo и BiliBili бяха иззети през април, след като тя пусна фалшива история за момче, чиито учебници за домашна работа изчезнали, информира BBC News.

Във видеото, което придоби голяма популярност, тя твърди, че служител на кафене в Париж й дал два учебника за домашна работа, които принадлежат на китайски студент и че тя ще му ги върне. Това доведе до разпространението на хаштаг и кампания в социалните мрежи за намирането на студента.

Министерството на обществената сигурност на Китай обяви, че инцидентът е "типичен пример" за предприемането на действия срещу деизнформацията, информира BBC.

Според публикацията, инфлуенсърката се е извинила за това, че "замърсява интернет," а от полицията казват, че тя и компанията ѝ може да получат предупреждения или задържане като наказание.