Porsche представи първата производствена хибридна версия на емблематичния си спортен автомобил 911, чиято цена започва от 164 900 долара.

Хибридният модел 911 Carrera GTS от 2025 г. носи значителна промяна в германския спортен автомобил на фона на фокуса на автомобилната индустрия върху увеличаването на електрическите коли и затягането на стандартите за икономия на гориво.

Ръководители в контролираната от Volkswagen компания са казвали, че моделът 911 ще бъде последният в продуктовата ѝ гама, който ще се предлага в изцяло електрически вариант, ако това въобще се случи някога.

Porsche

Според Франк Мозер, вицепрезидент на Porsche:

“Разработихме и тествахме различни идеи и подходи, за да изберем хибридна система, която подхожда оптимално на 911. Резултатът е уникална задвижваща система, която е добре интегрирана в цялостната концепция и подобрява значително представянето.”

Новият модел 911 Carrera GTS може да ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.9 секунди, което е с 0.3 секунди по-бързо, в сравнение с предишния нехибриден модел GTS, развивайки максимална скорост на писта от 312 км/ч. Той е задвижван от новоразработен 3.6-литров хибриден двигател с мощност 532 конски сили.

Хибридният модел 911 Carrera GTS ще се предлага като купе с начална цена 164 900 долара. Кабриолет версията ще е с начална цена 178 200 долара. И двете версии ще се предлагат в конфигурации със задвижване на задните колела и на всички колела.

Porsche

Porsche е поредният автопроизводител, който увеличава или добавя хибридни автомобили към своята гама от продукти - на фона на по-бавното от очакваното навлизане на изцяло електрическите автомобили.

Електрифицираните модели, които компанията предлага в момента, включват шест хибридни модела Cayenne, три Panamera и 10 изцяло електрически модела Taycan. Компанията също така е използвала хибридни модели в състезания, в това число и 911.

От Porsche казват, че въз основа на потребителското търсене, компанията очаква най-малко 80% от нейните автомобили, които се продават в световен мащаб, да бъдат частично или изцяло електрически до 2030 г.

Porsche e продала 77 640 автомобила през първото тримесечие, което представлява понижение от близо 4% на годишна база.