Почитателите на архитектурните шедьоври ще трябва да почакат, за да се насладят на реновирането на катедралата Нотр Дам в Париж.

Междувременно обаче, те ще имат възможност да изградят своя собствена версия в малък мащаб - с любезното съдействие на Lego, пише Fast Company.

Новият сет на компанията Lego Architecture Notre-Dame de Paris от 4383 части пресъздава богато украсените детайли на катедралата, емблематичните ѝ розови прозорци и внушителните камбанарии.

Lego проектира 33-сантиметровия модел, съобразявайки се с оригиналния дизайн на катедралата, която беше сериозно повредена при пожар през 2019 г. 

Компанията дори публикува инструкции към комплекта, отразяващи реалните строителни етапи на катедралата - строителството ѝ започва през 12-и век и е завършено през 14-и век. 

Цената на сета е 229.99 щатски долара. Дизайнерът на Lego Group Рок Жгалин Кобе казва:

"Опитахме се да й вдъхнем живот, като не само заснехме външния й вид, но и начина, и етапите, в които е построен оригиналът. Искахме феновете на Lego да проследят отново архитектурното пътуване и еволюцията на тази забележителност по време на нейното изграждане, за да насърчим по-дълбокото оценяване на нейния двойник в реалния живот“.

Комплектът Notre Dame е първата религиозна структура на Lego, откакто през 1957 г. пусна друг модел на църква. Той е и най-сложният комплект в настоящата серия Architecture. За сравнение, моделът на японския замък Химеджи има едва около половината от парчетата на Нотр Дам. 

Това е и най-новият комплект за франкофоните и идва точно навреме за Олимпийските игри в Париж.

Компанията предлага още и сетове на популярната картина Мона Лиза на Леонардо на цена от 100 долара, пейзаж Париж за 50 долара и висока близо 1.5 метра Айфелова кула, която струва 630 долара и е направена от 10 001 части.