Няколко водни пътища преминават през и около Боулинг Грийн в Кентъки - малък град, разположен на час път северно от Нешвил. Но една река, подходящо наречена Изгубената, свършва внезапно, преди да се появи магически отново в пещера в сърцето на населеното място.

Природният феномен е резултат от две геоложки варовикови образувания, които покриват реката в рамките на един участък, карайки я да изчезне, преди да се появи отново в Пещерата на изгубената река (Lost River Cave).

Тази пещера и реката, която минава през нея, могат да бъдат изследвани с лодка, което позволява на посетителите да се отправят на единствената подземна обиколка с лодка в района.

Най-интересната част от 25-минутното приключение с лодка е Синята дупка, получила своя жив син цвят от изобилието на варовик в пещерата. Смята се, че тя е дълбока 133 метра, докато реката е дълга само 122 метра - съотношение, което я прави "най-късата и най-дълбока река в света", посочва T+L.

Много преди пещерата да се превърне в туристическа атракция, тя играе важна роля в щатската история. Това е било древно местно ловно поле, преди да послужи като лагер по време на Гражданската война. Било е скривалище на скандалния разбойник Джеси Джеймс, преди да бъде превърнато в подземен нощен клуб през 30-те години на миналия век.

Пещерата на изгубената река се намира под горист градски парк в центъра на Боулинг Грийн. В допълнение към изследванията под земята, има много неща за правене и над нея.

Туристическите пътеки минават през гори и прерия, а Charlie Miller Butterfly Habitat предлага наблюдение на местни видове пеперуди. Има и детска площадка, включваща изцяло природни елементи и вариант за добив на скъпоценни камъни, която предлага на начинаещи миньори шанса да събират скъпоценни камъни, като розов кварц, аметист и кехлибар, заедно с вкаменелости от корали.

Обиколката с лодка се провежда всеки ден и включва 20-минутна разходка с екскурзовод по брега на реката, последвана от 25-минутна разходка с лодка през пещерата. Цената й е $23.95 за възрастни, $16.95 за деца на възраст от 4 до 12 години и $5.95 за деца под 3 години.