Мнозина мечтаят да се събудят от успокояващия звук на разбиващите се вълни, но с инфлацията и цените на недвижимите имоти, които повишават разходите за живот, малцина могат да си позволят да се преместят в крайбрежен град.

Това обаче не означава, че трябва да изоставите фантазията си, тъй като много плажни общности по целия свят предлагат достъпни жилища и живот на добра стойност.

И докато разходите за живот до голяма степен зависят от вашите навици за харчене, плажните градове, които екипът на T+L е подбрал, гарантират, че бюджетът ви ще ви позволи да не жертвате малките удоволствия, като хранене навън, наслаждаване на културни дейности и събития и възползване от всичко, което дестинацията може да предложи.

Независимо дали планирате пенсионирането си или искате да опитате живота на дигиталните номади, ето 10 бюджетни места по целия свят – както малки, така и големи, където сърфът, пясъкът и слънцето са налични 365 дни в годината.

За съставянето на този списък от T+L са се консултирали с експертите по живот в чужбина от International Living. Взети са предвид и множество доклади за разходите за живот в градовете по света.

1. Джорджтаун, Пенанг, Малайзия

Столицата на Пенанг - остров край западното крайбрежие на Малайзия, е оживен град, известен със своите исторически забележителности и колониална архитектура, които бяха признати от ЮНЕСКО и включени в списъка на организацията за обекти на световното наследство през 2008 г.

Градът е известен и със своите улично изкуство, оживен нощен живот и разнообразно население, отразено в еклектичната сцена за хранене, която съчетава малайски, китайски и индийски влияния.

Според данни на International Living, една двойка може да живее в града с месечен бюджет от 1760 долара, докато 2500 долара ще ви осигурят място в луксозна многоетажна сграда с изглед към океана и курортни удобства.

2. Валенсия, Испания

Unsplash

Известна като родното място на паелята, Валенсия предлага фантастична кулинарна сцена, поразителна архитектура и достъпен живот, което редовно й дава място в класациите на най-добрите плажни дестинации за живот в Европа.

Градът има няколко плажа със златен пясък и е на кратък полет от Балеарските острови Майорка, Ибиса и Менорка (или пет до седем часа пътуване с ферибот).

Двойка, която наема апартамент с две спални в центъра на Валенсия, може да живее комфортно с месечен бюджет от 2635 долара, според International Living.

3. Масатлан, Мексико

Миналата година тази недооценена плажна дестинация се класира сред най-достъпните общности в Мексико за експати. GoBankingRates изчисли, че човек се нуждае от по-малко от 1300 долара на месец, за да живее комфортно, като тази цифра включва и наема.

Компанията също така отбелязва, че апартамент с една спалня в центъра на града струва около 620 долара на месец.

Населеното място, което вече има значителна общност от емигранти, е дом на красива историческа местност, повече от 16 км плажове (включително няколко на трите острова край бреговете му) и много музикални събития през цялата година.

4. Кангу, Бали, Индонезия

Перфектните плажове на Бали и спокойният начин на живот са привлекли много чужденци, но ако търсите една от най-достъпните дестинации на острова, помислете за Кангу.

Това все по-популярно село на южния бряг на Бали е близо до някои от най-важните храмове на острова, плюс това е заобиколено от живописни оризища и бананови плантации.

Можете да очаквате да харчите под $1500 на месец тук, от които $800 отиват за наемане на вила с две спални, според International Living.

5. Хуа Хин, Тайланд

Бивше рибарско селище, Хуа Хин сега е предпочитано крайбрежно място за бягство както за местните жители, така и за посетителите, благодарение на своите красиви плажове, голф игрища, ресторанти с морска храна, оживен нощен пазар и храмове.

И докато дестинацията има много градски удобства, ако ви липсва оживлението на големия град, Банкок е на около три часа път с кола и е лесен за посещение за един уикенд.

International Living посочва, че двойките в Хуа Хин могат да живеят комфортно с месечен бюджет от 2000 долара, който покрива хранене навън няколко пъти седмично, хранителни стоки, развлечения и наемане на апартамент с една или две спални.

6. Варна, България

Pixabay

Разположена на българското черноморско крайбрежие, северно от Гърция и Турция, Варна е средно голям град, предлагащ достъп до живописни плажове, музеи, аквариум, оживена градина, много курорти и международно летище, посочват от T+L.

Регионът е перспективна луксозна дестинация на Балканския полуостров, с присъствие на световни хотелиерски марки, като Meliá. Nobu наскоро обяви плановете си да отвори имот в района. А голф ентусиастите могат да практикуват замаха си на едно от най-живописните игрища в региона Thracian Cliffs, което гледа към Черно море.

По местни данни обзаведен тристаен апартамент във Варна струва около 655 долара на месец и горе-долу толкова ви трябват за други разходи. България, като цяло, беше обявена за едно от най-добрите места за инвестиране в недвижими имоти от Sothebys през 2023 г., припомнят от T+L.

7. Лагос, Португалия

Регионът Алгарве в Португалия е магнит за експати, благодарение на своите окъпани от слънце плажове, вкусна кухня и много очарователни села и малки градове.

Лагос, по-специално, е популярен избор, тъй като комбинира градски удобства със спокойния начин на живот на курортен град, включително оживен нощен живот, отлично пазаруване и яхтено пристанище.

Експертите на International Living изчисляват, че една двойка ще се нуждае от месечен бюджет от около $2080, включително наема.

8. Тулон, Франция

Този град по протежение на Средиземно море може да не е толкова известен, като Марсилия или Ница, което го прави привлекателен като начална база. Като врата към Прованс, Тулон е идеална дестинация за вкусна храна от региона и за любуване на зашеметяващата природа.

Жителите се радват на изобилие от слънце през цялата година, красива историческа архитектура, изобилие от кафенета и ресторанти и процъфтяваща художествена сцена. С няколко плажа в и около града, никога не сте твърде далеч от пясъчна ивица.

Capital.fr съобщава, че средният наем на апартамент с една спалня в Тулон е 16 долара на квадратен метър (или около 600 долара на месец), плюс приблизително 150 долара за електричество и отопление.

9. Азорски острови, Португалия

Pixabay

Азорските острови са много по-спокойна, по-малко пренаселена и по-достъпна алтернатива на континенталната част на Португалия. Деветте острова, съставляващи архипелага, се гордеят с драматични пейзажи с вулкани, лагуни, термални извори и малки градове, където животът тече с по-бавно темпо.

Въпреки че някои стоки може да струват повече, защото са вносни, животът на Азорските острови обикновено е по-евтин, отколкото на континента - около 1500 долара на месец.

В столицата Понта Делгада на остров Сао Мигел месечните разходи са около 1200 долара, ако сте сам, и 2850 долара за четиричленно семейство, според Expatistan.com.

10. Пуерто Морелос, Мексико

Ривиера Мая е оживена дестинация за ваканция и втори дом, където жилищата не са съвсем евтини в наши дни, но ако търсите достъпна алтернатива в района, малкото рибарско селище Пуерто Морелос, разположено между Плая дел Кармен и Канкун, е най-добрият ви залог.

За разлика от по-известните си съседи, тази карибска общност е по-спокойна, предлагайки много възможности да останете активни. В същото време, благодарение на близостта си до Канкун (градът е на около един час път с кола), жителите имат достъп до качествено здравеопазване и други градски удобства.

International Living отбелязва, че една двойка може да живее тук с 1700 долара на месец, от които наемът е от 500 до 700 долара, в зависимост от апартамента.