Палеонтолог любител е открил нов вид птерозавър - летящо влечуго, живяло заедно с динозаврите преди около 100 милиона години.

Кевин Петерсън, отглеждащ авокадо фермер и куратор на музея за вкаменелости Kronosaurus Korner в Северозападен Куинсланд в Австралия, открива редица вкаменени кости в Западен Куинсланд през 2021 г.

Те са идентифицирани като принадлежащи към Haliskia peterseni - нов род и вид птерозаври, според изявление на екип от Curtin University в Пърт, който ръководи изследването, публикувано в списание Scientific Reports. Водещият проучването Адел Пентланд, докторант във Факултета по земни и планетарни науки на Curtin, казва:

„С размах на крилете от приблизително 4.6 м, Haliskia би бил страховит хищник преди около 100 милиона години, когато голяма част от централен Западен Куинсланд е бил под водата, покрит от огромно вътрешно море и глобално разположен около южното крайбрежие на Виктория днес“.

Гигантското същество е първото гръбначно животно, развило способността за полет. То е живяло заедно с динозаврите по време на мезозойската ера, която започва преди около 252 милиона години.

„Птерозаврите са летащи влечуги, чиито крила са направени от кожна мембрана, така че по някакъв начин приличат на прилеп, но са и много различни“, казва Пентланд пред CNN.

Haliskia би ловувал риба и калмароподобни главоноги във вътрешното море, което също така е било дом на големи морски влечуги, като плезиозаври и ихтиозаври, но е трябвало да излиза на сушата, за да снесе яйцата си, разказва още ученият. Би било плячка на големи морски влечуги, като кронозавър, чийто череп би бил с дължина 2.4 метра.

По-малко от 25 комплекта останки от птерозаври, принадлежащи към четири вида, са открити в Австралия от 80-те години на миналия век, докато повече от 100 комплекта са намерени в Бразилия и Аржентина.

При откриването на Haliskia Петерсен намира най-пълния екземпляр от всеки птерозавър, откриван в Австралия до днес, казва Пентланд и допълва, че той се е справил чудесно с „внимателната подготовка“ на останките.

„Haliskia е 22 процента завършен, което го прави повече от два пъти по-пълен от единствения друг известен частичен скелет на птерозавър, открит в Австралия“, казва ученият, добавяйки, че включва „пълни долни челюсти, върха на горната челюст, 43 зъба, прешлени, ребра, кости от двете крила и част от крак.”

Той също така включва „много тънки и деликатни кости на гърлото, показващи мускулест език, който помага при хранене с риба и главоноги“, добавя тя. Пентланд казва пред CNN, че „не е очаквала екземплярът да бъде толкова пълен“.

Фосилът ще се присъедини към колекцията в Kronosaurus Korner, като Петерсен е развълнуван от находката.

„Развълнуван съм, че откритието ми е от нов вид, тъй като моята страст е да помагам за оформянето на съвременните ни познания за праисторическите видове“.

След това Пентланд ще продължи да работи с регионалните музеи в Австралия, за да опише нови фосилни материали, както и да си сътрудничи с изследователи в Бразилия, казва тя пред CNN. През май 2023 г. друго проучване, ръководено от Пентланд, установи, че птерозаврите са летели в небето на Австралия още преди 107 милиона години.

Палеонтолозите стигнаха до това заключение, след като изследваха две парчета праисторическа кост, извлечени от Dinosaur Cove - място, съдържащо вкаменелости в австралийския щат Виктория, преди повече от три десетилетия.

Пробите се оказаха най-старите останки от птерозаври, откривани някога в страната, според проучването, публикувано в научното списание History Biology.