Спортният гигант Adidas е започнал разследване на твърдения за нарушения в Китай - ключов пазар за неговите продукти.

Китайската държавна медия Jiemian съобщи миналата седмица, че местни ръководители на компанията са обвинени в присвояване на „милиони евро“ в анонимно писмо, вероятно изпратено от служители на Adidas China. То беше широко разгласено онлайн.

Клаудия Ланге, ръководител на връзките с медиите в спортния гигант, заяви пред CNN, че е получила анонимно писмо на 7 юни, „което показва потенциални нарушения в Китай“.

„Adidas в момента интензивно разследва този въпрос заедно с външен правен съветник“, допълни тя и отказа допълнителен коментар в очакване на резултата от разследването. Писмото е изпратено директно до централата на компанията в Германия, преди да бъде споделено в социалните медии.

В него се твърди, че висш изпълнителен директор в Китай, който управлява маркетинговия бюджет на Adidas, е присвоил милиони евро и е взел огромни рушвети от агенции за външна реклама и знаменитости.

Няколко членове на екипа на изпълнителния директор и други служители също са били замесени, според копие от писмото, публикувано от китайската държавна медия.

Общият промоционален бюджет на Adidas Greater China възлиза на 250 милиона евро годишно, включително разходи за маркетинг, брандиране и търговски панаири, според Jiemian.

Висшият мениджър е обвинен в „непотизъм“ (шуробаджанащина на разговорен език) и „тормоз на работното място“, включително изолиране на някои служители и принуждаването им да напуснат, според подателите на сигнали. На обратния полюс, хората, следващи нейните инструкции, са повишени.

В жалбата се твърди още, че един от подчинените на мениджъра е получил „милиони … от доставчици и физически подкупи, като недвижими имоти“. Подаващите сигнала посочват, че ще отнесат нарушенията до медиите и правоприлагащите органи, ако компанията не отговори на обвиненията.

Adidas е вторият по големина търговец на спортни дрехи в света. Регионът на континентален Китай, Хонконг и Тайван допринася с 15% към продажбите на компанията.

В континентален Китай Adidas е втората по големина международна марка за спортно облекло след Nike. Германската компания се радва на възстановяване на ръста на продажбите в страната, след като Пекин премахна COVID ограниченията в края на 2022 г.

Но пазарният й дял е намалял значително спрямо нивата отпреди пандемията поради конкуренцията от страна на местни компании и отказа й да използва памук от Синдзян.

През 2021 г. Adidas — заедно с H&M, Nike и други големи западни марки за облекло, бяха изправени пред бойкот в Китай заради позицията, която заеха срещу предполагаемото използване на принудителен труд за производство на памук в западния регион на страната Синдзян.

Adidas е добре известна с това, че играе с „картата на знаменитостите“ в своя маркетинг в Китай. Преди това е работила с популярни местни актьори и певци като посланици на марката.