Световният производител на бронирани автомобили International Armored Group (IAG), собственост на българския предприемач д-р Антон Стефов, ще открие у нас най-новия си завод на 1 октомври 2024 г.  В него ще се произвежда българска отбранителна техника по стандартите на НАТО.  

Производствената база е разположена на площ от 150 000 кв. м в промишлената зона на Бургас. Изпълнител на проекта, който започна строеж през септември 2023 г., е Главболгарстрой – Пловдив.

През 2023 г. IAG беше сертифицирана като инвеститор клас А, а държавата и общинската администрация на Бургас се ангажираха с изграждането на техническа и довеждаща инфраструктура.  

Най-новата производствена база на IAG ще произвежда за световните пазари различни видове бронирани автомобили, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, в съдружие с български партньори на IAG.

В серийно производство, както в останалите заводи на IAG по света, ще бъдат и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили. В проект е разработката на колесни и верижни роботи, а в процес на инженерни изчисления - бронирани платформи, носители на леки артилерийски системи.  

В портфолиото на първия български завод на компанията се отличава бойната машина на пехотата "Рила 8х8". IAG демонстрира четвъртото й поколение на „Централен артилерийски полигон – МО“, където успешно преминаха изпитания по НАТО – STANAG 4569 с ниво на защита от взрив 5а. 

Д-р Антон Стефов, собственик на IAG

Собственикът на IAG д-р Антон Стефов посочва:

„Във време, в което качествената отбранителна техника става „от първа необходимост“ за сигурността на държавите и хората, в България ще произвеждаме изделия по най-високите стандарти на НАТО - за целия свят. Много се гордея с тази инвестиция и с възможностите, които тя отваря не само пред IAG като компания, но и пред страната като износител“. 

Първоначалната инвестиция на IAG се очаква да надхвърли 20 милиона лева. Около 50 нови български специалисти ще дадат началото на бъдещото производството, като в хода на работата се очаква да станат най-малко 300. 

International Armored Group

IAG е един от най-технологично напредналите производители на напълно защитени бронирани автомобили в света с над 1000 служители на пет континента. Към момента заводи на компанията има в САЩ, Канада, Обединените арабски емирства и Турция.

IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, Бундесвер и др. IAG беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки.  

Автомобили и линейки на IAG се ползват за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света.

Над 140 модела на IAG покриват сегменти, като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани. Технологията на компанията Smartarmor™ осигурява доказана защита при широк спектър от балистични и взривни атаки.

От 2021 г. IAG провежда и в България изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО – STANAG 4569, след като получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете тук. Те се провеждат на „Централен артилерийски полигон – МО“ в близост до с. Змеево.