Бившият гангстер и банков обирджия Гейтън Маккензи, който впоследствие става собственик на нощни клубове и опозиционен политик, вече е министър на спорта, изкуството и културата на Южна Африка.

Президентът на страната Сирил Рамафоса включи в неделя Маккензи, лидер на Патриотичен Алианс (PA), в съставеното от няколко партии правителство, след като неговата партия Африкански национален конгрес (ANC) изгуби парламентарното си мнозинство в проведените на 29 май избори.

50-годишният Маккензи, който е активен потребител на социалната мрежа X (бившата Twitter), отбеляза назначението си със снимка, на която обува футболни обувки и коментар към нея: "Благодаря за пожеланията, ще отговоря скоро. Просто съм зает и се подготвям, защото имам работа за вършене."

За почитателите на Маккензи неговото назначение е поредният признак за това как той преодолява трудностите в живота си, за да постига успехи. Той обира първата си банка преди да е навършил 16 г., след което - по негови думи, става гангстер, прекарва седем години в затвора и се зарича да се промени след освобождаването си.

"В джоба може да имах 12 ранда, но в ума си имах 1 милиард ранда. И това е нещото, което хората не разбират – те се съсредоточават върху това, което им липсва, вместо върху това как да си го набавят," казва Маккензи в интервю през 2013 г. за държавната телевизия SABC.

Той става високо платен мотивационен лектор, издава книги за живота си, сред които „Библия на измамника“, и се впуска в най-различни бизнес начинания – от минна дейност в Зимбабве до нощни клубове в Южна Африка, заедно със своята сродна душа от затвора Кени Кунене.

Кунене се сдобива с прякора "Краля на сушито", след като на партито за 40-ия си рожден ден в популярен нощен клуб в Кейптаун сервират суши върху телата на жени по бельо.

Нощният клуб впоследствие е затворен, както и негово подразделение в Кейптаун, регистрирано на името на Маккензи след заведени дела за неплащани наеми и сметки за електричество, пише местното онлайн издание IOL.

“Не се интересувам от нощни клубове. Зает съм с други проекти. Закрихме марката Zar и нямаме бъдещи планове за нея,” казва тогава Маккензи. В днешно време той е по-популярен като политик, след като основава партията PA през 2013 г., в която Кунене е негов заместник.

Повече от десетилетие по-късно партията печели 2% от гласове на последните избори и се справя още по-добре в регионалните избори в провинция Западен Кейп, където получава 8%. Подкрепата за нея идва основно от чернокожите в Южна Африка.

Лозунгът на PA е "Ons baiza nie" - африканска фраза, която се превежда, като "Ние не се страхуваме". Езикът африкаанс се говори сред общността на чернокожите, които съставляват около 8% от населението на Южна Африка.

Маккензи има „нахакан“ стил, който се харесва на неговите избиратели, казва пред BBC политическият анализатор Кагисо Пое.

"Хората искат да вярват и да виждат някой, който е с техния тип произход и не се страхува да каже: 'Аз съм такъв.' Виждате го у хора като президента Зума, президента Тръмп и други подобни личности".

Кампанията на Маккензи срещу нелегалните имигранти е това, което му спечели гласове на изборите, допълва анализаторът.

"За съжаление, основните политици и партии отбягваха темата, а той се захвана директно с нея."

Критици определиха кампанията му като ксенофобска. Като пиар трик Маккензи пък посети границата със Зимбабве, за да гони хора, които се опитват да влязат незаконно в Южна Африка.

Той също така е обвиняван в лицемерие, тъй като в интервю за SABC през 2013 г. описва имигрантите от други части на Африка, в това число и от Зимбабве, като "неразделна" част от южноафриканската икономика, докато "проблемът е у нас, чернокожите хора тук, тъй като сме мързеливи".

След като Рамафоса започна преговори за сформирането на коалиционно правителство, Маккензи заяви публично, че иска неговият заместник да ръководи министерството на вътрешните работи, което отговаря за имиграцията.

Той искаше министерството на полицията за себе си, тъй като твърдеше, че заради предишния си живот на гангстер е в добра позиция да се бори с високата престъпност в Южна Африка.

Маккензи не беше притеснен от факта, че не получи поста, заявявайки, че всъщност е помолил за спортното министерство в "неофициални" преговори с ANC.

“Спортът може да се използва, за да променя живота на децата. Дете, което спортува, е дете, което стои далече от съда." 

В пост във Facebook той обеща да превърне автомобилния спининг, който е разновидност на дрифта, в един от най-големите спортове в страната. Спинингът е признат за моторен спорт в Южна Африка, а при него автомобили се въртят в кръг, докато шофьорът се показва от прозореца и изпълнява различни каскади.

В страната обаче има много такива нерегулирани събития, а спинингът по улиците е считан за опасен.

"Въртенето на гуми в Южна Африка се заражда като ритуал за отдаването на почит на убити гангстери по време на апартейда", според спортния журналист Джон Голиат.

Маккензи обеща да направи така, че спинингът да се провежда в безопасна среда и по този начин да помогне младите хора да стоят далече от престъпността и наркотиците.

Решението на Рамафоса да назначи Маккензи за министър в кабинета е политически рисково, тъй като той е обект на разследване, поръчано от властите в Западен Кейп.

До миналата година Маккензи беше кмет на Централен Кару и беше обвинен, че не е отчел 3 млн. ранда ($161 000), набрани по време на лъскава гала вечеря през 2022 г. с цел подобряването на обществените услуги, в това число ремонт на басейни и подмяна на тоалетни.

Местни медии пък информират, че през миналия месец съдът е разпоредил Маккензи да предостави на разследващите органи определени финансови документи. "Истината ще излезе. Нямам какво да крия," заяви Маккензи по въпроса. "Краката на лъжата са къси."