Железопътната компания West Japan Railways ще използва гигантски щестметров хуманоиден робот за поддръжката на влаковите си линии, както и за изпълнение на други специфични задачи.

Роботът обаче не работи автономно, а се управлява от оператор в специална пилотска кабина, предава IFL Science.

Компанията за роботика Jinki Ittai Corporation позиционира горната част на "тялото" на робота върху камион, така че да може да се използва на различни места при поддръжката на влакови линии. Машината има много силни "ръце" с размах около 12.2 метра, които могат да повдигат предмети с тегло до 40 килограма.

В "главата" на робота под формата на очи са интегрирани камери. Операторът в пилотската кабина може да вижда работната среда и да изпълнява задачи чрез изображението, предавано на специални очила. Роботът синхронизира движенията на оператора, за да може да работи по начин, който наподобява човешките движения.

Основният акцент за компанията пада върху аварийната поддръжка на линиите. Според West Japan Railways, целта е да се повиши безопасността за работниците и да се предотвратят трудови злополуки, причинени от токови удари и падания.  

Роботът дава възможност задачите да се извършват с по-малко работници, като помага за справяне с хроничния недостиг на работна ръка в Япония.  

От West Japan Railways са убедени, че роботът може да се използва и за други дейности по поддръжка и ремонт, включително подмяна на сигнализация, боядисване на инфраструктурни обекти, както и изсичане на дървета, и премахване на препятствия около трасето.