Популярната "влакова улица" в Ханой отново е обект на сериозни промени.

Улицата, на която влаковете се движат по коловоз само на няколко сантиметра от домовете и бизнеса във виетнамската столица, отдавна е едно от най-популярните туристически места в Ханой и редовен фаворит на потребителите на социални медии.

Въпреки това тя е и опасно място. Железопътната линия все още работи и има проблеми със сигурността на туристите, които обичат да седят, лежат и позират на релсите.

След сериозни спорове през годините между местните и граските управници, сега властите в Ханой втвърдяват тона, отменяйки всички разрешения за работа на кафенета и други бизнеси на улицата. Всички те трябва да затворят до 17 септември, съобщава CNN Travel.

Освен това вече се поставят преграждения, за да се спре достъпът на туристите до улицата, съобщава местното издание Vietnam News. До нея може да се стигне само пеша или с двуколесен транспорт, тъй като улиците в района са прекалено тесни за автомобили.

Собствениците на бизнеси са получили само няколко дни предизвестие, а затварянето им е посрещнато със смесени реакции от хората, които живеят на и в близост до така наречената Train Street. Повечето от тях разчитат на туристите за препитание.

„Би било по-добре, ако ние, местните хора и властите можем да си сътрудничим за развитието на нашата влакова улица“, казва собственик на кафене, пожелал анонимност поради страх от репресии.

Приходите от туризъм са помогнали за ремонта на дома му, повишаване на качеството на живот и подпомагане на по-възрастните му роднини. „Това затваряне ще се отрази пряко на печалбите ни“, добавя собственикът.

Междувременно, Виетнамската железопътна корпорация, която управлява железопътната линия, наскоро предложи да бъде въведена глоба за правенето на снимки и видеоклипове по Train Street.

Улицата с влака се намира между пресечките Le Duan и Kham Tien в стария квартал на Ханой.

Релсовата отсечка е част от дълга железопътна система, построена през френския колониален период. На над 100-годишна възраст, тази железопътна система все още работи и е една от най-популярните форми на транспорт в Ханой.

Влакът минава по Train street всеки ден по два пъти, а релсите се намират само на около 1-2 метра от къщите на хората, като няма нито бариери, нито предупредителна система, за да се гарантира безопасността.

Поради ограничената жилищна площ, живеещите на улицата имат навика да вършат домакинската си работа предимно навън - дори на влаковите релси, от сушене на дрехи до миене на чинии и готвене. Това води до друга особеност на района – когато чуят свирката на влака, всички предупреждават за идването му със силни викове. След това проверяват дали на релсите или в близост до тях има останали деца или предмети, преди да се оттеглят на безопасно разстояние до преминаването на машината.

Тази практика държи броя на злополуките на Влаковата улица нисък, въпреки голямата опасност.