Експериментът на Венеция със системите за разплащане за туристи оказва малко въздействие върху намаляването на тълпите, според местен политик. А това означава, че стойността на таксата почти сигурно ще бъде повишена през следващата година.

Около 30 милиона туристи посещават Венеция в рамките на една типична година – около 7 от 10 (или 21 милиона) остават само за един ден. Точно преди пандемията от COVID-19 ЮНЕСКО предупреди, че „статутът на града като обект на световното наследство е застрашен“.

За първи път в света италианската дестинация въведе такса от 5 евро през април за туристи, пристигащи в особено натоварени дни, надявайки се, че тя ще намали тълпите.

Пилотната схема, която е следена отблизо и от други горещи европейски туристически точки, обхвана само 29 дни и ще приключи в неделя, отваряйки пътя за период на консултации, в рамките на които да се реши дали проектът ще продължи в бъдеще.

Градският съветник Симоне Вентурини, отговарящ за туризма и социалното сближаване, заяви, че първоначалната оценка е положителна и потвърди, че системата ще бъде подновена през 2025 г., но призна пред Ройтерс, че все още има големи тълпи.

„През някои уикенди имаше по-малко хора спрямо същото време на миналата година, но никой не очакваше, че всички пътуващи през деня ще изчезнат като по чудо“.

„Ще бъде по-ефективно през следващите години, когато увеличим броя на дните и вдигнем цената“, добави той, без да казва колко посетители ще трябва да плащат през 2025 г.

Градският съвет се стреми да обезсърчи дневните екскурзианти, особено през уикендите и празниците, когато посетителите могат да надхвърлят 100 000 - двойно повече от броя на местните жители. Хората с хотелски резервации не плащат такса.

Не всички във Венеция, която е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, смятат, че схемата трябва да бъде продължена.

„Беше пълен провал. Градът все още е пълен с туристи“, според опозиционния съветник Джовани Андреа Мартини, който добави, че броят на хората, които плащат таксата, е намалял, тъй като се е разпространила информация, че глобите не се събират.

Вентурини призна, че е имало „много малко или вероятно никакви глоби“, но каза, че това е било умишлено целен мек старт. „В тази експериментална фаза, вместо да глобяваме хората, ние се фокусирахме върху информирането им“, каза той.

Вместо това Мартини се застъпи за безплатна система за резервации на слотове за посетители. „Трябва да можем да предупредим хората, че ако дойдат в определени дни, няма да си прекарат добре“, каза той.

Според него, дългосрочната цел трябва да бъде привличането обратно на постоянно живеещи, които се изселват от града през последните години, тъй като краткосрочните наеми все повече доминират на жилищния пазар.