Porsche очаква преходът на компанията към електромобили да отнеме по-дълго от първоначално очакваното, обяви производителят на луксозни автомобили, след като си беше поставил за цел 80% от продажбите му да бъдат на електрически коли до 2030 г.

Компанията сега смекчава тази цел, като я обвързва изрично с потребителското търсене и случващото се в сектора на електрическата мобилност, посочвайки, че може да я постигне, само ако тези фактори способстват за това.

"Преходът към електромобили отнема по-дълго, отколкото смятахме преди пет години," заявиха от Porsche.

"Нашата продуктова стратегия е организирана така, че да можем да доставяме над 80% от нашите автомобили като изцяло електрически през 2030 г. – в зависимост от потребителското търсене и развитието на електрическата мобилност."

Ръководители в редица автопроизводители - от Mercedes-Benz до Renault, предупредиха през последните месеци, че целите, които са си поставили в последните години по отношение на изцяло електрически автомобили за следващото десетилетие, са били прекалено амбициозни, тъй като клиентите не се отказват толкова охотно от задвижваните с изкопаеми горива автомобили.

Porsche, която изпитва затруднения с ниски продажби на електромобили през тази година, подчерта разминаванията на трите си основни пазара за  – търсенето е далеч напред в Китай, по-бавно в Европа и на места в САЩ.

"Нашата двойна стратегия е по-важна от когато и да било," заявиха от Porsche, визирайки производството едновременно на автомобили с двигатели с вътрешно горене и на електрически коли.