В столицата на Албания - Тирана, където редица нови кули скоро ще преобразят хоризонта, архитекти представиха плановете си за двоен небостъргач, който ще се огъва елегантно подобно на балетист, навеждащ се в плие за целувка.

50-етажната жилищна сграда, в която ще има и хотел, е наречена Bond Tower и ще лъже окото. Проектиран от португалската архитектурна компания OODA, небостъргачът ще включва две свързани структури, които леко се разделят, преди да се съединят отново, създавайки изкривен ефект.

Жилищните площи на небостъргача ще се намират от едната му страна, а хотелът – от другата, като офис пространството и магазините ще бъдат смесени на няколко от етажите. Хълмистите планини около града ще се виждат в пространството между сградите, обяснява партньорът в OODA Диого Брито.

Разположен на ъгъла на голям булевард, силуетът на Bond Tower се измества в зависимост от посоката, от която се приближавате, казва той и допълва:

„Осъществихме идеята за танц между двете кули, като нежна среща на ъгъла. За нас е много важно да имаме равновесие – то балансира красотата на формата.“

Архитектурният екип проектира сградата, използвайки множество визуални препратки, включително „грацията“ на движението на балетист и романтичния жест от известната картина на Густав Климт от 1908 г. „Целувката“.

Но OODA иска и да интегрира естествения пейзаж на Тирана в дизайна, който, според Брито, е ориентиран към устойчивостта благодарение на каменната си облицовка, абсорбираща въглерод.

„Нещото, което ви впечатлява най-много, когато кацнете в Тирана, е присъствието на планините и да ги виждате през тази пролука е нещо, което също ни беше интересно да си представим“.

Освен визуалната си привлекателност, необичайната форма предлага и структурна здравина в зона, предразположена към земетресения, обяснява Брито.

Първа копка на проекта ще бъде направена до края на годината, според архитекта, като кулата трябва да бъде завършена до края на 2028 г. Това ще е една от многото нови сгради, превръщащи албанската столица в архитектурна дестинация.

По-рано този месец Националният териториален съвет на Албания одобри изграждането на нова кула, която ще стане най-високата сграда в града. Няколко други високи сгради вече се строят в столицата, включително два 58-етажни небостъргача: Mount Tirana на датската CEBRA architecture и Tirana Tour на испанската Bofill Arquitectura.

А през януари списание Architectural Digest призна едно от най-новите бижута на града - монументална цветна пирамида на холандското студио MVRDV, преустроена от порутен бивш музей - за един от най-добрите нови архитектурни проекти в света.

Само OODA работи върху три други проекта в Тирана, включително нова централа на телевизионна станция, вдъхновена от няколко фирма. Този месец архитектурната компания ще направи първа копка на изпълнена със зеленина жилищна кула, наречена Hora Vertikale, която е проектирана като „вертикално село“.

На улицата, на която ще се издигне Bond Tower, Брито очаква към дизайна на OODA да се присъединят и други високи проекти.

„Албания в идните години – да кажем следващите 10 до 15 – ще бъдат нещо наистина специално“.