Борсово търгуваните Ethereum фондове направиха силен дебют в Съединените щати, привличайки нетни капиталови притоци от $100 милиона в първата си търговска сесия на 23 юли, но не успяха да постигнат епичния дебют на биткойн ETF-ите през януари, пише Cointelegraph. 

Нещо повече, във втория ден на търговия фондовете върху етера отчетоха нетен отлив от 113.3 милиона долара, главно поради разпродажбите на Ethereum Trust на Grayscale.

Седем от осемте новосъздадени ETF-а отчетоха нетен паричен приток за втория ден от търговията. Фондът Ethereum на Fidelity и Bitwise Ethereum оглавиха подреждането с най-големи нетни притоци, записвайки съответно 74.5 милиона долара и 29.6 милиона долара в нови вложения.

iShares Ethereum Trust на BlackRock, който отчете най-големите притоци от групата на 23 юли, събра едва 17.4 милиона долара от инвеститорите на следващия ден.

Наскоро преобразувания Grayscale Ethereum Trust обаче регистрира изтичане на 326.9 милиона долара. Стартиран от Grayscale през 2017 г., фондът позволява на институционалните инвеститори да закупят етери. Той обаче наложи шестмесечен период на блокиране на всички инвестиции. След преобразуването му в борсово търгуван спот фонд на 22 юли, инвеститорите успяха да продадат своите дялове по-лесно.

През двата дни след преобразуването си фондът стана свидетел на изходящи потоци от 811 милиона долара, което означава, че съществуващите инвеститори вече са продали малко над 9% от притежанията си във фонда. 

Изданието припомня, че биткойн ETF-ите отчетоха кумулативни нетни изходящи потоци за шест от десет от първите си търговски дни, като и тогава мнозина обвиняваха за по-слабото представяне отливът на средства от Grayscale Bitcoin ETF.

В момента етерът се търгува за 3172 долара, което представлява спад от над 6.8% през последните 24 часа и 7.4% за седмицата, според данни на TradingView. Това се случва на фона на по-широката разпродажба на пазара на акции, като S&P 500 затвори с 2.3% през деня.