Преди време имаше тригодишен круиз, който така и не потегли. Сега, друга компания, която се стреми да стане първата в света с околосветски круиз за "резиденти" на разумна цена, отложи отплаването с два месеца.

Villa Vie Residences трябваше да отплава от Белфаст на 30 май. След няколко неочаквани пречки обаче, корабът Villa Vie Odyssey все още се намира в северноирландската столица.

Пътниците са били транспортирани с полети до домовете си, тъй като трябва да изчакат нова дата за отплаване.

Очаква се круизът да потегли на 30 юли, но той може да бъде забавен с ден или два, заяви на 27 юли пред CNN главният изпълнителен директор Майкъл Петерсън.

“Потегляме през тази седмица със сигурност,” каза Патерсън.

Той заяви, че първоначален проблем с резервоарите за отпадъчни води се е усложнил, когато компанията е разбрала, че има нужда и от нови балери за руля. Villa Vie бе закупила кораба от Fred. Olsen Cruise Lines.

Петерсън казва, че краткият срок между получаването на кораба и пускането му на вода не е оставил време за основни подобрения.

Гостите са изпратени по домовете си, за да изчакат

Клиенти, които са изчаквали, за да се качат на борда в Белфаст първоначално бяха изпратени по други европейски круизи, казва той. “Когато обаче се случи ситуацията с балерите за руля, изпратихме всички по домовете им с полети и ги информирахме, че ще ги върнем, когато имаме дата за отплаване.”

По негови оценки около 12 души изчакват в Белфаст. Другите имат гъвкави резервации, така че да могат да се върнат в кратки срокове, след като корабът е готов.

За скептиците, които се опасяват, че може да се повтори ситуацията с околсветския круиз Life at Sea, който пропадна дни преди насроченото отплаване през ноември, Петерсон (който е бил част от екипа на Life at Sea преди да се раздели с компанията през 2022 г.) казва, че корабът вече е изведен от сух док и очаква два окончателни сертификата.

“Всичко може да протече идеално и да отплаване на 30-и, но както вървят нещата би било глупаво да очакваме, че всичко ще бъде перфектно,” заяви той на 25 юли.

Конкуренция

Петерсон казва, че всички клиентски каюти са реновирани, като сега се работи по тези за екипажа.

“Корабът е в добра форма и ще можем да предложим по-добро изживяване,” казва той.

Какво обаче се случва с маршрута, който обещаваше да следва лятото по земното кълбо? Петерсон казва, че, ако има други забавяния, може да се наложи Фарьорските острови да бъдат пропуснати.

Около 320 от потенциалните 350 каюти са продадени, казва той, като се очаква около 200 души да започнат пътешествието от Белфаст, а други да се присъединят на по-късен етап. Около 40 от тях преди са имали резервации за Life at Sea.

Междувременно, двама души, които са били част от ръководството на Life at Sea, когато круизът бе отменен, обявиха свое конкурентно начинание.

Кендра Хилмс, бившият главен изпълнителен директор на Miray Cruises, компанията зад Life at Sea, обяви нов проект на име Globecruisers, който е основала с други служители на Life at Sea.

Отплаването на круиза е планирано за април 2025 г., като той се очаква да е поредният тригодишен. За разлика от Miray Cruises, Холмс обаче казва, че те няма да приемат депозити, докато не бъде осигурен кораб, а парите на гостите след това ще се съхраняват в ескроу сметка.