Най-голямата индийска нискотарифна авиокомпания IndiGo тества функционалност при резервациите на полети, която позволява на жените да не запазват място до мъже по време на полетите.

Тази функционалност, която е първата по рода си за авиоиндустрията, действа като на жените се показва розово място на страницата за избор на места, ако на него ще седи друга жена, заяви говорител на превозвача пред CNBC.

Мъжете, които резервират полети обаче няма да виждат тази информация, казват от компанията.

Пътуващите с IndiGo трябва да разкриват пола си, когато закупуват билети, което позволява на авиокомпанията да контролира достъпа до тези детайли.

Превозвачът започна да пуска услугата през май като пилотен проект, като тя е налична за всички полети. При проверка на CNBC обаче, тази функционалност не се появила нито на уебсайта, нито на мобилното приложение на компанията.

Новата функционалност е получила “положителни индивидуални реакции” в социалните медии, казва главният изпълнителен директор на IndiGo.

“Технологиите вече позволяват някои неща, които не бяха невъзможни в миналото. Тестваме тази инициатива, а реакциите са много добри както от страна на нашите клиенти, така и в международен план”, казва Питер Елберс.

Защо жените искат да избягват да сядат до мъже?

Представител на IndiGo е заявил, че новата функционалност има за цел да направи летенето “по-комфортно за пътуващите жени.”

Много потребители в платформите X и Reddit, коментираха новата инициатива на IndiGo, като някои заявиха, че това е “добра новина” след като самите те са имали лоши преживявания, когато са пътували сами и се “радват, че вече е налична,” посочвайки, че са били докосвани непристойно по време на полети.

Други се оплакват, че мъжете понякога седят прекалено разкрачени, което кара седящите до тях жени да се чувстват неудобно.

Някои коментари обаче определят новата функционалност като дискриминираща и сексистка. Има също така и въпроси как ще процедира авиокомпанията в случаите, в които мъже се идентифицират като жени.

От IndiGo не са отговорили директно на въпроса дали новата инициатива е въведена заради инцидентите по време на полети с участието на мъже, в това число и случай от 2023 г. при който пиян мъж уринира върху жена по време на полет на Air India от Ню Йорк до Делхи.

При други инциденти жени са били докосвани непристойно от мъже по време на полети.

През 2019 г. 39-годишен индиец, който пребивава постоянно в Сингапур, бе осъден на четири месеца затвор за тормоз и докосване на 22-годишна стюардеса по време на полет. Стюардесата е свидетелствала, че мъжът миришел на алкохол и се качил на самолета с разкопчан панталон.