Каква информация е важно да имат родителите, които биха искали да изпратят децата си да учат в чужбина и как подготовката от рано може да им помогне тяхното желание да не остане само добро намерение?

Колко средства са необходими, за да изпратим детето си да учи в чужбина

Един от най-важните фактори за постигане на дадена финансова цел е ясната представа каква точно е тя и в какво се изразява. За да започнете да спестявате и инвестирате, трябва да знаете каква е крайната сума, към която се стремите.

Според проучване на Карол Капитал Мениджмънт от 2023 г. се наблюдават следните основни разходи на месечна база в някои от предпочитаните държави с престижни университети:  

Карол Капитал Мениджмънт

Както виждаме от таблицата, най-високи са разходите за обучение в САЩ, а най-достъпно е образованието в някои от европейските държави.

За обща калкулация колко средства ще са необходими за обучението на детето ни в чужбина са взети осреднен вариант на трите най-предпочитани европейски дестинации и България, защото дори тук разходите за образование могат да натоварят семейния бюджет.

Изчисленията са в намаляващ процент на покриване на разходите от родителите, защото както и в България, така и в Европа голяма част от студентите работят по време на обучението си.

Разбира се, извън разходите по самото обучение има и не малко разходи за живот. Повече детайли за тях можете да научите в онлайн семинара на Карол Капитал мениджмънт.  

За да научите повече по темата:

  • за разходите за висше образование;
  • подходи при плануване за постигане на финансовата цел;
  • кои са потенциално финансовите инструменти, които могат да Ви помогнат да постигнете целта си;
  • как да намалите риска за инвестициите си;
  • какви фактори да имате предвид в процеса на инвестиране.

Запишете се на безплатния онлайн уебинар „Как да подсигурим достатъчно средства за образованието на децата си?“ от Карол Капитал Мениджмънт - 19 септември 2024, 12:00 ч., онлайн. 

Настоящото представлява маркетингово съобщение. Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори.

Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция.

Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени в бъдещи периоди. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и основния информационен документ на фонда, в който бихте желали да инвестирате , и/или се запознайте с приложимите документи за други инвестиционни услуги.