Първият изцяло електрически пътнически самолет в света осъществи успешно първия си полет.

Тази седмица израелската компания Eviation Aircraft успешно изпрати във въздуха Alice от международното летище в Грант каунти, Вашингтон. Първият полет на самолета продължи осем минути на височина малко над 1 000 м.

“Това постижение влиза в историята,” заяви пред CNN Business Грегъри Дейвис, президент и главен изпълнителен директор на Eviation. ”Не сме ставали свидетели на промяна в технологията на задвижване на самолетите, откакто преминахме към турбинен двигател. През 50-години на миналия век за последно беше използвана изцяло нова технология като тази.”

Използвайки технологии на батериите, сходни с тези на електромобилите или мобилните телефони, с 30-минутно зареждане Alice ще може лети в продължение на един час и да изминава около 440 морски мили (815 км.). Самолетът развива максимална скорост от 250 възела, или 460 км/ч. За сравнение, самолет Boeing 737 има максимална круизна скорост от 945 км/ч.

Eviation е основана през 2015 г. и работи по Alice от тогава. Компанията се надява да използва информацията, събрана по време на вчерашния полет, за да прегледа следващите стъпки и да достави самолета до пътниците до 2027 г. От компанията обаче предупреждават, че този план подлежи на промяна.

Компанията казва, че очаква да работи по разработването на сертифициран от Федералната авиационна администрация (FAA) до 2025 г., след което предстоят година или две тестове, преди Alice да достигне до потребителите.

Три различни версии на Alice са на етап прототипи. “Пътническият” вариант е с капацитет за деветима пътници и двама пилоти, както и около 400 кг товар. По-луксозната версия е с места за шестима пътници за по-комфортен полет, като има и товарна версия.

Пътят на Alice към първото излитане обаче не мина без пречки. Първият полет трябваше да бъде през 2021 г., но по проекта имаше редица забавяния. Очакваше се авиокомпанията CapeAir да започне да използва самолетите до 2023 г., обслужвайки маршрути около Бостън и Кейп код, но закупените самолети Alice бяха забавени.

DHL и базираната в Маями компания за чартърни полети GlobalX също обявиха планове да закупят от електрическите самолети.