Защитникът на Манчестър Сити Мануел Аканджи наскоро удиви всички, които не са запознати с кариерата му от по-ранен етап, с невероятните си математически умения.

В интервю швейцарският национал демонстрира удивителната си способност да умножава двуцифрени числа на ум за секунди.

Като цяло футболистите не са считани за най-интелигентните хора на света, но Аканджи определено може да бъде изключен от тази генерализация.

Той обаче не е единствен.

Има редица настоящи и бивши футболисти, за които се знае, че всъщност са доста умни.

От givemesport.com са подбрали 14 футболисти, които са внимавали в училище, въпреки мечтата си да станат професионални спортисти или пък след това са отделили време, за да се образоват допълнително.

Ромелу Лукаку 

Лукако говори осем езика. Нападелят на италианския Интер може да общува на германски, английски, португалски, испански, френски, италиански, нидерландски и конгоански диалект на суахили.

Освен това Лукаку има диплома за висше образование по туризъм и международни отношения.

Хуан Мата 

Мата е един от най-приятните хора във футбола. Той основава благотворителна инициатива, която насърчава професионалните футболисти да даряват поне 1% от заплатите си в подкрепа на различни благотворителни организации, свързани с този спорт по света.

Докато играе за Манчестър Юнайтед, Мата изучава финанси и спортни науки.

Андрей Аршавин 

Бившият футболист на английския Арсенал пуска собствена модна линия, след като получава диплома от Университета по технологии и дизайн в Санкт Петербург.

Симон Миньоле 

Бившият вратар на Ливърпул има магазин за кафе в Белгия, както и диплома по право и политически науки.

Франк Лампард 

Според публикация в The Sun, настоящият треньор на Евертън изкарва невероятните 150 точки на IQ теста на МЕНСА, с което се нарежда сред най-интелигентния 0.1% от световното население.

Джорджо Киелини 

Киелини изглежда не е искал да се задоволи с това, че е един от най-добрите защитници на своето поколение и завършва престижния Университет на Торино с диплома по бизнес икономика.

Едвин ван дер Сар 

След като спира с футбола, Едвин ван дер Сар изучава спорт и бранд мениджмънт в Института „Йохан Кройф“.

След това той стана маркетинг директор, а сега вече и главен изпълнителен директор на футболен клуб Аякс.

Кларк Карлайл 

Карлайл е определян като „най-умния британски футболист“. Той също така е първият футболист, участвал в телевизионното предаването за дебати Question Time по BBC, където обсъжда темата за расизма.

Карлайл е бил председател на Асоциацията на професионалните футболисти, има диплома по журналистика и също така е бил участник в телевизионната игра „Countdown“.

Сократес 

Бразилската футболна легенда имаше диплома по медицина, като в същото време се изявяваше като колумнист в печатни издания, пишейки по най-различни теми - от спорт през политика до икономика.

Дънкан Уотмор 

Уотмор е едва вторият играч в английската Висша лига, който се дипломира от университет с пълен успех.

Той изучава икономика и бизнес мениджмънт в Университета на Нюкасъл, докато играе във Висшата лига, като наваксва с лекциите вечер след тренировките.

Глен Джонсън 

Много от изброените по-горе футболисти избират да изучават бизнес, докато Джонсън се насочва към математиката за своето висше образование.

Шака Хислоп 

Бившият вратар има диплома по машинно инженерство и дори има изкаран стаж в НАСА. Той също така е списвал материали за The Guardian и в момента се изявява като анализатор по ESPN.

Фикайо Томори 

Докато играеше за Челси, Томори сподели, че не се присъединява към своите съотборници, когато те играят в свободното си време на видеоигри, като FIFA и Fortnite, дори и когато е на лагер на националния отбор, а вместо това той учи за диплома по бизнес мениджмънт.

“Няма да играем футбол вечно,” заяви Томори. “Когато спра с футбола или не дай си, Боже, се контузя, тогава ще имам нещо, към което в момента се стремя и което ще ми помогне в бъдеще.”