Манас Бхатия има смела визия за бъдещето – такова, в което жилищните небостъргачи, покрити с дървета, растения и водорасли, действат като „кули за пречистване на въздуха“.

В поредица от детайлни изображения базираният в Ню Делхи архитект и дизайнер вдъхва живот на идеята си.

Неговите въображаеми сгради се издигат високо над футуристичен метрополис, а извитите им форми са вдъхновени от природата.

Но картините не са родени изцяло от собственото му въображение.

За концептуалния си проект AI x Future Cities Бхатия се обръща към инструмент за създаване на изображения с помощта на изкуствен интелект - Midjourney, който генерира сложни картини въз основа на писмени указания.

Използвайки поредица от текстови описания – включващи фрази, като „футуристични кули“, „утопична технология“, „симбиотичен“ и „биолуминесцентен материал“ – Midjourney създава цифрови изображения, които Бхатия допълнително усъвършенства.

Архитектът посочва, че създаването на всяко от сюрреалистичните произведения на изкуството отнема до 20 минути. Той прецизира описанията си почти 100 пъти на проект, като редактира и добавя към текста, докато постигне желаните резултати, преди да изчисти изображенията с помощта на Photoshop.

„Частта с пробата и грешката е най-забавната“, казва архитектът за CNN. „Използваме AI за създаване на изображения и в процеса той се обучава и подобрява с течение на времето.“

В друг проект, озаглавен "Симбиотична архитектура", Бхатия си представя бъдеще, в което сградите са направени от живи материали. Използвайки подсказки, като „гигант“ и „издълбан“, той създава изображения на „утопично бъдеще“, в което апартаментите са оформени като дървета с размерите на секвоя.

Той казва, че е вдъхновен от Хиперион –най-високото живо дърво в света, разположено в Калифорния. Архитектът също така използва собствената си ежедневна работа в индийската архитектурна компания Ant Studio, чиито проекти включват поставяне на нови фасади на сгради за насърчаване на естествената вентилация и намаляване на потреблението на енергия.

Повишената популярност на инструментите за създаване на изображения с изкуствен интелект, като DALL-E 2 на OpenAI и Imagen на Google Research, повдигна нови въпроси относно креативността и артистичната цялост.

За Бхатия AI е просто още един инструмент. „Изкуството е напълно отворено за интерпретация“, казва той. „Един художник може да използва всякакъв вид инструменти, за да създава изкуство. Всеки може да използва AI, но няма да може да постигне толкова добър резултат, колкото жив творец.“