Акциите на Tesla са загубили близо 50% от най-високата си стойност, постигната през ноември миналата година, пише Bloomberg.

Причините за това са няколко – разпродажбите на щатските пазари, както и проблемите пред компанията.

В петък книжата на най-скъпата автомобилна компания в света поевтияха със 7.6% до 204.99 долара за брой. За сравнение, на 4 ноември цената на книжата е била 409.97 долара.

Днес Tesla се оценява от инвеститорите на 642 млрд. долара.

Разпродажбите по позицията, както и изобщо на щатските пазари, се дължат на очакваното забавяне на икономиката, както и на евентуалното навлизане в рецесия, съчетано с по-високи лихви и нарастваща инфлация.

Ето защо едни от най-скъпите компании на Уолстрийт бяха разпродадени и за момента отчитат едни от най-големите загуби.

Проблемите пред Tesla са много на брой. През третото тримесечие на 2022 г. компанията отчете спад на продадените коли, на фона на логистични проблеми.

Част от анализаторите дори изразиха мнения, че покачващите се цени на колите на Tesla са отказали част от купувачите.

Новата фабрика на компанията в Шанхай ще произвежда по-малко коли заради наложения локдаун в града поне до 10 ноември.

Компанията също така ще трябва да се справя с недостиг на материали, както и нарастващите им цени - проблеми, които среща почти всеки автомобилопроизводител.

Главният изпълнителен директор на Илон Мъск също вероятно е спирачка пред навлизането на нови инвеститори в Tesla. Той обяви, че желае да купи Twitter, след което се отказа, но сделката в момента изглежда е на финалната права.

Това притеснява част от инвеститорите, които смятат, че той се разфокусира.

От началото на 2022 г. книжата на Tesla са загубили 41.76% от стойноста си.