Джаки Уенг се мести в Турция по време на пандемията, откъдето работи като дигитален номад. Пред Insider тя разказва за покупката на жилището си, живота в съседната ни държава и разходите, които има на месечна база.

„Отдавна планирах да се преместя в средиземноморските страни и ето че след началото на пандемията се реших на тази стъпка“, разказва тя.

Уенг се качва на самолета през август 2020 г., когато Калифорния, където живее до този момент, все още е с частично въведен локдаун. Планира да отида до Ливан, но 10 дни преди пътуването там има експлозии, които разрушават части от Бейрут.

Полетът на Уенг има престой в Истанбул, затова тя решава да остане там за два дни, а по-късно и за по-дълъг период. Жената разказва, че отменила полета си обратно до САЩ, тъй като по това време Турция била една от малкото държави все още отворени за туристи.

„Обиколих крайбрежните градчета, а също и Кападокия, Коня и др. Вече знаех, че в скоро време няма да се завърна у дома“, казва тя.

Уенг работи в застрахователна компания, базирана в САЩ, като успява да съчетава работата си по това време през телефона и лаптопа.

Тя също така печели и пасивен доход от имотните си вложения, като има такива както в Калифорния, така и в Далас, Тексас.

Предприемчивата жена купува имот и в европейската част на Истанбул за 100 000 долара с идеята да го отдава под наем. След тримесечни ремонтни дейности обаче решава да се нанесе в него.

„Само за година стойността на жилището ми се увеличи двойно“, разказва тя.

Днес тя все още е в Истанбул и запълва времето си с пилатес, тенис, срещи с приятели и изучаване на кварталите и историята на града.

„Вътрешните полети в Турция са евтини, около 40 долара средно, като често се намират и за по 15 долара“, казва Уенг.

Азербайджан - Земята на огъня
Тя разказва, че има шеф, който й има пълно доверие, а дигиталното номадство за нея означава, че не е свързана по никакъв начин с офиса.

„Отговарям на клиентите си по всяка време, дори и докато пътувам. Писането на клиент от телефона си има доста плюсове, тъй като по това време може да си в бар, на екскурзия или на летището“.

И все пак, посочва изданието, Уенг печели парите си в долари, но ги харчи в една от държавите с най-висока инфлация в света.

Гледки и факти от Ирак – люлката на най-старата цивилизация в света
Тя казва, че е дете на родители от Тайван и с баби и дядовци от Китай, но децата си смята да отгледа в Турция.