Едва ли предполагате, но историческият полски град Вроцлав се очаква да предложи най-добрия (и най-изгоден) коледен базар в Европа тази зима.

„Това е най-недооцененият празничен базар в Европа. Те наистина знаят как да направят шоу“, казва авторът пътешественик Дейвид МакКлейн от Man vs Globe, цитиран от Daily Mail.

Когато отвори врати на 18 ноември, основният базар ще бъде на средновековния градски площад на Вроцлав - един от най-големите в Европа с готическа, червено-златна стара сграда в центъра и църковни камбанарии, издигащи се навсякъде.

Нанизи от приказни светлини обикалят цялата сцена, както и съседните улици - с цветни пръски от модерни скулптури и гигантски, блестящи коледни елхи. Посетителите се възхищават на ароматните ели, стоящи между стотици малки алпийски хижи, продаващи подаръци и лакомства.

МакКлейн казва, че пазарът е подходящ за семейства - с приказна гора, в която се разказва историята на Червената шапчица, Снежанка и много други. Коледните концерти се провеждат на малка сцена, а певците на коледни песни дефилират със звънчета през тълпата.

Дървените подаръци със сложна резба са популярни в Полша, а най-добрите покупки включват играчки, подложки и декорации за коледни дървета.

Местно изработените вълнени шалове, шапки и пуловери също са популярни, както и бижутата от кехлибар.

Празничната храна и сезонните напитки са нещо характерно, като украсените джинджифилови бисквити са навсякъде, както и oscypek - местен любимец, направен от пушено овче сирене със сос от червени боровинки.

Горещото греяно вино се предлага в десетки вкусове, като черен пипер, ванилия, боровинки, малини, къпини и череши и е на страхотна цена от около около 3 евро.

Далеч от пазара можете да се отправите на красиви зимни разходки по улиците и водните пътища, които носят на града псевдонима „Венеция на Севера“. Повече от 100 ниски моста пресичат река Одра, нейните притоци и канали. Или потърсете бронзовите скулптури на най-малко 300 палави гномчета, осеяли града – много от тях се обличат за Коледа.

Pixabay

Струва си да посетите и други полски градове за изгодни празнични базари. Гданск обещава венецианска въртележка и разходка с шейна във виртуална реалност, а Варшава предлага невероятна атмосфера - със сергии, разположени в сянката на старите градски стени.

Белгия - страната на диамантите, шоколада и билярдните топки

В Краков най-вероятно ще има истински сняг, докато пазарът в Познан включва грандиозен Международен фестивал на ледените скулптури.