Испания и Франция са оторизирали собствениците на суперяхти, замразени под удара на международните санкции срещу руски бизнесмени, да плащат за тяхната поддръжка, информира Reuters, позовавайки се на свои източници.

В Испания бяха замразени шест плавателни съда съгласно санкциите, наложени след инвазията на Русия в Украйна през февруари. "Повечето" собственици плащат за тяхната поддръжка, екип, док и застраховки, според единия от източниците.

Обикновено физическите лица имат ограничения за финансови трансакции в юрисдикции, където са санкционирани, но испанското и френското правителство са разрешили тези плащанията съгласно законодателството на ЕС и националното законодателство.

От министерството на финансите на Испания са заявили пред Reuters, че закон от 2014 г., приет след анексирането на Крим от Русия, позволява на санкционирани физически лица да извършват плащания за поддръжката на активи. От министерството не са потвърдили дали тези плащания са одобрени.

През март испанският премиер Педро Санчес обеща, когато обявяваше замразяването на яхта в Испания, да удари приближените на Владимир Путин "решително" и "тежко".

Засега само една от конфискуваните яхти е била продадена. Плавателният съд Axioma беше предложен на търг в Гибралтар през август по нареждане на банка - JP Morgan, която има да получава пари, а не по искане на правителство.

Предложенията от страна на САЩ и ЕС да се продават конфискувани руски активи и набраните средства да се даряват на Украйна забуксуваха.

Във Франция и Испания решението за замразяването, вместо конфискацията на луксозни активи, за които се смята, че са собственост на санкционирани руснаци, означават, че разходите около тях остават отговорност на собственика, според министерството на финансите на Испания, френски адвокат по морско право и двама представители на замразени плавателни съдове във Франция.

Според Джеймс Джафа, адвокат на британската компания Jaffa & Co, която специализирана в сферата на яхтите, в това число и руски клиенти, казва, че разходите за поддръжка на подобни плавателни съдове често са "джобни пари" за техните собственици, докато неплащането им може да позволи на кредитори, като корабостроителниците да изискат от съда одобрение за конфискацията и продажбата на дадена яхта с цел ликвидиране на задълженията.

"Не изглежда санкциите да оказаха ефекта, който се целеше," казва Джафа.

От компания за управление на пристанища Ocibar казаха, че собствениците на две замразени яхти в Испания превеждат средства, в това число за док и за поддръжка, както и за сведен до минимум персонал.

От Ocibar заявиха, че следват установените от властите процедури и отказват да потвърдят самоличността на собствениците или размера на средства, които те плащат.

Във Франция има пет замразени яхти. Алексй Кузмичев - санкционираният акционер в руската Alfa Bank, плаща за двете си замразени яхти в Кан и Антиб, е заявил неговият адвокат пред Reuters.

Министерството на финансите на Франция е потвърдило, че правилата на ЕС позволяват плащания, но е отказало да разкрие дали запитванията за били оторизирани.