Остават само 9 седмици до Коледа. Кои са най-добрите коледни базари в Европа, които можем да посетим в следващите седмици?

Загреб, Хърватия
От 26 ноември до 6 януари 2023 г.
Най-добър за: празненства
Адрес: Gajeva Street and Bogovićeva Street; Park Zrinjevac


На базара можем да намерим всичко – от плетени шалове и ръкавици до играчки за елхата, сладки бадеми и местни ястия (ябълков щрудел и паста със зеле).

Копенхаген, Дания
От 18 ноември до 31 декември 2022 г.
Най-добър за: украса
Адрес: Tivoli Gardens, Vesterbrogade 3, 1630 Copenhagen


Историческият парк Tivoli Gardens се превръща в зимен град на чудесата в рамките на месец и половина. Ако го посетите, ще можете да видите повече от половин милион лампички и над 1 000 коледни дръвчета.

Местната музика и ястия придават чудесно настроение на най-очаквания празник за децата.

Залцбург, Австрия
От 18 ноември до 1 януари 2023 г.
Най-добър за: завръщане в миналото
Адрес: Domplatz and Residenzplatz, Salzburg


Австрия в 20 снимки и факти
Базарът се простира между два съседни площада - Domplatz и Residenzplatz. Намира се в центъра на стария град, като е там от 1974 г. насам, или близо половин век.

В рамките на 6 седмици гостите на града могат да се насладят и на богата културна програма, както и на четения на коледни истории за деца. Страсбург, Франция
От 25 ноември
Най-добър за: елзаски традиции
Адрес: Cathedral Square, Strasbourg


В Страсбург има коледен базар от 1570 г. През 2021 г. бяха изградени 300 дървени постройки, които продаваха всякакви коледни играчки, бисквитки и декорации. За децата има ледена пързалка и работилници за изкуства и занаяти.

Будапеща, Унгария
От 18 ноември до 1 януари 2023 г.
Най-добър за: 3D изкуство
Адрес: Szent Istvan Ter, 1051


Интересни факти за Унгария
Всяка вечер върху фасадата на базиликата Свети Стефан се прожектират исторически и религиозни коледни сцени. Общо 160 щанда ще предлагат унгарски ръчно изработени артикули, закуски, кукли и бужута.

Хелзинки, Финландия
От 1 до 22 декември 2022 г.
Най-добър за: дизайн
Адрес: Senate Square


В това време на годината ресторантите в града предлагат специално коледно меню. По време на базара ще можете да си купите традиционни финландски продукти – свещи, вълнени чорапи, украса за дома и елхата, бижута и др.

Талин, Естония
От 25 ноември 2022 г. до 8 януари 2023 г.
Най-добър за: плетива
Адрес: Town Hall Square


Коледни песни, естонски ястия, местен ликьор и избор от хиляди подаръци – от шапки и чорапи до подаръци за децата. Традицията за излагане на коледно дръвче в Талин датира от 1441 г. насам. Посещавайки базара, ще се пренесем в миналото.