Руският банкер милиардер Олег Тинков се отказа от руското си гражданство заради войната в Украйна и осъди "путинския фашизъм", пише BBC.

Тинков е основател на Tinkoff Bank - един от най-големите кредитори в Русия, с около 20 милиона клиенти.

В публикация в Instagram той каза: „Не мога и няма да бъда свързван с фашистка страна, която започна война със своя мирен съсед.“

Малко руски магнати са критикували публично инвазията на Русия в Украйна.

Независим руски източник на новини - Sota Vision, а и редица други публикуваха в Twitter снимка на удостоверението на Тинков, което показва, че руското му гражданство е прекратено, както и неговата тирада в Instagram срещу Русия и президента Владимир Путин. 

Банкерът написа: "За мен е срам да продължавам да държа този паспорт." 

Съобщава се, че той живее в Лондон, но е обект на санкции от Обединеното кралство, както много други членове на руския бизнес елит, посочва darik.bg.

„Надявам се, че по-видни руски бизнесмени ще ме последват, така че това ще отслаби режима на Путин и неговата политика и в крайна сметка ще го доведе до поражение“, каза Тинков.

„Мразя Русия на Путин, но обичам всички руснаци, които явно са против тази луда война!“, продължи той.

Молдова обмисля отнемане на гражданство за тези, които отиват да се бият за Русия

През април банкерът критикува Кремъл с още по-остри думи, осъждайки това, което той нарече режим, основан на непотизъм и сервилност.

"Кремълските бюрократи са шокирани, че не само те, но и децата им вече няма да пътуват до Средиземно море през лятото. Бизнесмените се опитват да спасят останките от имуществото си", каза той.

Западните санкции срещу него и други висши руски бизнесмени, известни като "олигарси" - включват забрани за пътуване, замразяване на активи и задържане на самолети и яхти. Политическата и военна мощ на президента Путин разчита до голяма степен на подкрепата на милиардери, забогатели чрез връзки в Кремъл.

Русия дава гражданство на чужденци, ако се бият 1 година за руската армия

Също през април Тинков продаде дела на семейството си от 35% в компанията, която той основа - TCS Group Holding, базирана в Кипър. Купувачът беше един от най-богатите хора в Русия - Владимир Потанин, ръководител на минния гигант Норилск Никел.

Бизнесът на TCS под марката Tinkoff включва банкиране, застраховане и мобилни телефони.

В Херсон и Мелитопол започнаха да издават руски паспорти

Медиите съобщават, че друг руски банкер, Николай Сторонски, също се е отказал от руското си гражданство. Има британско гражданство и е основател на британския финтех стартъп Revolut. Той осъди войната в Украйна в публикация в блог по-рано тази година, подчертавайки връзките си с украинското семейство.

По-рано този месец милиардерът израелско-руски инвеститор Юри Милнер обяви, че се е отказал от руското си гражданство. Той напуска Русия през 2014 г. и живее в САЩ.