Вдъхновението за пътуване е навсякъде. Въпросът е накъде да се отправим.

За да ни помогне да се ориентираме в безкрайния избор от дестинации, National Geographic състави списък за предстоящата година, който включва места, изпълнени с чудеса, подходящи за пътници от всички възрасти и подкрепящи местните общности и екосистеми.

Избрани от редакторите на изданието и обособени в пет категории (общност, природа, култура, семейство и приключения), тези 25 дестинации за 2023 г. очакват да ги изследвате:

Общност: Където опазването на културата е от полза за всички

Открийте Карпатос, Гърция - изненадващо и възвишено място на Додеканезките острови, където ръководени от жени начинания са водещи в устойчивия туризъм.

Pixabay

Прекарайте дълъг уикенд в Милуоки, Уисконсин - оживен град на Големите езера, който празнува своята културна общност толкова, колкото и своите пивоварни.

Изживейте пресичането на дългогодишните традиции и съвременните перспективи в Алберта, Канада.

Качете се на високоскоростен влак, който прави по-малко известните региони на Лаос достъпни за туристите и предоставя икономически възможности на местните.

Отправете се към Гана, за да изследвате наследството на региона и да се забавлявате с тълпата в столицата Акра.

Природа: Бягства в диви, красиви места

Възхитете се от биоразнообразието на Ботсвана, както и от програмите за рехабилитация на застрашени видове, създаване на коридори за диви животни и разработване на проекти за туризъм, собственост на общността.

Отседнете в Шотландските планини, където движението за реабилитация на дивата природа има за цел да възстанови оригиналния пейзаж и местната флора и фауна.

В Словения - дългогодишен лидер в устойчивия туризъм, тръгнете по нови маршрути за колоездене за гастротуризъм, които посещават ферми, лозя, производители на сирене и други храни.

Pixabay

Националният парк Биг Бенд пази легендите на Тексас, но пейзажът също ще ви изненада.

На Азорските острови аплодирайте наградените програми за устойчивост, които запазват природните чудеса на този вулканичен архипелаг, известен с наблюдение на китове и термални извори.

Култура: Места, където властват историята и наследството

Посетете новия дом на Тутанкамон в Египет в Големия египетски музей в Кайро и вижте Авенюто на сфинксовете в Луксор.

Австрия в 20 снимки и факти

Докоснете се до творческата енергия на най-добрия филмов фестивал в Азия и отпийте крафт бира в Пусан, Южна Корея - вторият по големина град в страната.

Направете историческо поклонение по италианския Апиев път - древната „супермагистрала“ на Европа.

Разгледайте културата и историята – с привкуса на провинциална кухня, – в Международния афроамерикански музей в Чарлстън, Южна Каролина.

Вижте една от най-големите в света колекция от каменни статуи в пещерите Longmen, обект на световното наследство на ЮНЕСКО в провинция Хенан, Китай.

Семейство: Вдъхновяващи пътешествия за всички възрасти

В Швейцария посетете с влак старинни алпийски градчета за шоколад, туризъм и ски.

Pixabay

Помогнете за спасяването на костенурките в Тринидад и Тобаго - едно от най-важните хранилища за кожести костенурки в света.

В Сан Франциско, Калифорния, се съберете около лагерен огън с гледка към Голдън Гейт в Presidio Tunnel Tops и се разходете по градската пътека Crosstown.

Наблюдавайте пернатите в рая за птици Колумбия - омагьосаната земя на Енканто на Disney.

Посетете студиона на известен футболен отбор в Манчестър, Англия – и се вдъхновете от арт сцената на града.

Приключение: Вдигащи адреналина екскурзии на открито

Направете преход до Чокекирао, Перу - изолирано наследство на инките, което скоро ще бъде по-достъпно.

В Нова Зеландия - страната, която е изобретила бънджи скоковете, вземете своята доза адреналин.

Разходете се из по-малко посещаваните райони на популярния приключенски американски щат Юта.

В Австрия посетете алпийските планински селища (Bergsteigerdörfer), за да вкусите от местната култура.

И накрая, добавете национален парк Revillagigedo, Мексико, към вашия маршрут. Неговите защитени води, подкрепени от инициативата Pristine Seas на National Geographic, са дом на едно от най-големите струпвания на акули и манти в света.