Навлязохме в месеца на най-големия футболен форум на планетата. Отдавна Световното се е превърнало в най-притегателното събитие за милиони фенове на футбола по целия свят.

Свидетелство за това е, че финалът през 2018 г. в Русия между Франция и Хърватия е гледан от 1.12 милиарда души, припомня dsport.bg.

22-ият Мондиал ще бъде исторически по няколко причини. Първо заради страната домакин. Катар е всичко друго, но не и футболна нация. Освен че за пръв път приема Световното, това ще бъде и първият път, в който турнирът ще се проведе в толкова нефутболна държава.

Наред с това, за пръв път Световното ще бъде в есенно-зимния период (20 ноември-18 декември), което ще накара клубовете и първенствата да показват гъвкавост и ще постави на изпитание феновете. За привържениците просто е странно да има Мондиал през зимата.

Това обаче не е всичко, защото Световното в Катар няма да бъде както предходните първенства. Какво имамe предвид – властите в страната са наложили редица много противоречиви мерки по отношение на феновете.

Тези мерки не са свързани със сигурността, а най-вече с поведението на феновете, които в Катар няма да могат да правят редица традиционни дейности.

Очакванията са над два милиона души да посетят Катар през ноември и декември за Мондиала, като социалните норми и религиозните обичаи са две от нещата, които са в рязък контракт с тези при предишните домакини на най-големия футболен форум на планетата.

Именно те са причината за множеството рестрикции, които вече породиха огромно недоволство у привържениците. А какви, всъщност, са тези забрани?

Алкохол

Първата от тях е свързана с алкохола. Традиционно, по време на големи футболни форуми феновете изпиват индустриални количества бира и други видове алкохол. В Катар любителите на спиртните напитки обаче ще бъдат разочаровани, тъй като внасянето им в страната е забранено.

И ако това не е кой знае какъв проблем, то фактът, че свободната консумация на алкохол е забранена, е удар под кръста за тези, които обичат да „поливат“ победите и загубите на любимия отбор.

Сеп Блатер обяви избора на Катар за домакин на Мондиала за провал

Алкохолът е забранен от ислямския закон и всеки, който го употребява или продава на обществено място, ще бъде тикнат зад решетките за срок до 6 месеца и ще отнесе глоба от 3000 риала, гласи член 270 на катарската конституция.

За тези, които внасят, изнасят или произвеждат алкохол, наказанието ще бъде 3 години затвор и глоба до 10 000 риала.

Сухият режим в Катар обаче няма да е такъв, какъвто е бил в САЩ през 20-те и началото на 30-те години на миналия век.

Алкохолът ще се продава в заведения, които имат специално разрешително, като в определен часови диапазон ще се предлага и във фен зоните на лица над 21-годишна възраст.

Само местните жители имат право да купуват алкохол от специализирани магазини за домашна консумация, така че пиенето извън официално разрешените места ще бъде забранено за феновете. Това е предпоставка чужденците да се опитат да се снабдят с алкохол посредством местното население.

Що се отнася до най-разпространения вид алкохол сред футболните запалянковци – бирата, тя ще се продава след 18:30 часа местно време във фен зоните, както и преди и след мачове на 8-те стадиона.

През останалото време привържениците ще трябва да утоляват жаждата под жаркото пустинно слънце с безалкохолни напитки и вода.

Въпросите за това как Катар ще балансира своите закони относно продажбата и консумацията на алкохол с предстоящия Мондиал породиха сериозен проблем за местните власти. Като мюсюлманска страна, Катар има по-особено отношение към спиртните напитки, което е в рязък контраст с обичаите в християнските държави.

Затова и организаторите постановиха, че макар алкохол да може да се продава в специално определени зони, то неговото изнасяне на публични места е забранено, като движението по улиците на градовете в нетрезво състояние също е недопустимо и ще се наказва от закона.

Облекло

Зачитането на местните норми може да бъде едно от най-големите предизвикателства за огромните тълпи от хора, които ще наводнят Катар между 20 ноември и 18 декември. Нормата за облеклото е нещо, с което всички ще трябва да се съобразяват в арабската страна.

Бански костюми са разрешени на хотелските плажове и плувните басейни, но посетителите ще трябва да покриват раменете и коленете си, когато посещават обществени места, като музеи и правителствени сгради.

Свалянето на тениски е забранено вътре в стадионите, които са оборудвани с климатици, поддържащи оптимална температура за хилядите хора в тях. Така запалянковците ще трябва да бъдат по-сдържани при празнуването на гол, например.

Освен това, не се препоръчват къси панталони или горнища без ръкави, като влизането в някои официални сгради вероятно ще бъде отказано, ако се установи, че не се спазват стандартите за облекло.

Един изключително проблематичен момент се очаква да бъдат санкциите срещу някои от традиционните облекла на страните участнички. Пример за това са емблематичните мексикански маски, които носят участниците на т.нар. „lucha libre“ (свободна борба).

Организаторите на Мондиала взеха решение мексиканските фенове да нямат право да си слагат тези маски по време на мачовете. 

Феновете ще трябва да се обличат скромно, докато са в Катар и няма да могат носят къси поли, бикини, шорти, блузи с дълбоки деколтета и тем подобни, въпреки убийствените жеги в Близкия изток.

Интимни отношения

Преди 4 години в Русия имаше случай, при който аптекарка продаваше презервативи на феновете, които преди това беше продупчвала с игла. Тя заяви, че го е направила от патриотично чувство, за да подобри генофонда на страната.

Въпросната жена от Нижни Новгород е била крайно разочарована от поведението на местните мъже, като по нейни думи, чужденците имат много по-добър ген, който би помогнал за това руските жени да имат красиви и силни деца, като феновете, които са посетили Русия по време на Мондиала през 2018 г.

Е, в Катар за подобно нещо не може да става и дума. По време на първенството извънбрачните интимни отношения са абсолютно забранени. Мнозина фенове отиват на подобен форум не само за да гледат футбол, но и за да се запознаят с нови хора, като немалко от тези запознанства завършват със секс.

Това няма да е така в Катар, защото сексът ще бъде разрешен само между лица, които имат сключен брак, което на практика означава, че ако млада двойка, която все още не е минала под венчилото, отиде в страната, тя няма право да консумира любовта си.

В този закон обаче има и вратичка. Двама непознати нямат право на интимни отношения, но въпреки това на тях не им е забранено да спят в една стая. Ето тук логиката на предходното законодателство отива по дяволите.

Суперкомпютър прогнозира финалното подреждане на отборите във Висшата лига

Според властите в арабската страна, ако забранят извънбрачния секс, но разрешат непознати хора от различни полове да спят в една и съща стая, тези хора няма да се възползват от това, за да правят секс!?

При все това, подобни незаконни начинания са прекалено рисковани, защото нарушителите се наказват с до 7 години лишаване от свобода.

Наред с това, властите в Катар забраниха проявата на обич на публични места, като всички подобни актове могат да доведат до арест. Това включва целувките и държането за ръце с друг човек, което означава, че бурната радост при гол вече няма да е толкова бурна.

Хомосексуалност

Консервативните порядки на Катар ще окажат влияние и върху хората с различна сексуална ориентация. Представителите на ЛГБТК+ обществото ще трябва да прикриват същността си, докато са на катарска територия, защото в страната хомосексуалността е незаконна.

Затова и интимните отношения на публични места между лица от един и същи пол са напълно забранени, като се класифицират като обидни.

Ислямският закон забранява хомосексуалността, така че всеки, който покаже, че е с различна сексуална ориентация, може да получи до 5 години затвор. Правителството на Катар заяви, че ще приеме всички фенове на своята територия, но помоли за спазване на местните обичаи и порядки.

Също така, директорът на организационния комитет на Световното Насер Ал-Катер заяви следното по тази тема: „Който носи флага на ЛГБТК+ на Световното първенство, ще бъде арестуван за срок между 7 и 11 години. Катар е ислямска страна и нейната религия трябва да се уважава“.

Covid-19

Коронавирусът е друг от факторите, с който посетителите на Световното в Катар трябва да се съобразяват. И ако останалите рестрикции са странни за човек от някоя западноевропейска държава, например, то тези за COVID-19 не са кой знае колко по-различни, отколкото в останалите държави.

Ваксината не е задължителна за посещение на Катар, а според последните решения на правителството, влизащите в страната не е нужно да показват отрицателен тест за коронавирус.

Въпреки това, феновете трябва да гарантират, че тяхната застраховка за пътуване покрива всички принудителни престои в хотел, ако тестът им е положителен, докато са в Катар. Що се отнася до маските – те са задължителни само за лечебните заведения или на специално обозначени места.

Пушене

Пушачите също ще бъдат изправени пред сериозни предизвикателства по време на турнира, тъй като на всички обществени места в Катар пушенето е забранено. Това включва музеи, търговски центрове, ресторанти и спортни клубове, като пристъпването на този закон води до глоби.

Глоби между 2500 и 3000 долара ще отнасят тези, които внасят, купуват или използват електронни цигари в Катар. Този сравнително нов вид цигари е абсолютно забранен в държавата, като електронните цигари не се продават в магазините и са забранени за употреба още от 2014 г.

Наред с финансовата санкция, нарушителите на този правилник може да се окажат и зад решетките, ако опитат да хитруват, носейки или използвайки електронни цигари.

Снимки

И ако горепосочените мерки не са достатъчни да откажат човек от пътуване до Катар за Мондиала, то рестрикциите относно снимането в страната вече преливат чашата.

И ако това, че трябва да се иска разрешение, когато искаш да снимаш друг човек, е нещо нормално, то забраната да се снимат правителствени сгради, военни лагери и индустриални зони е нещо, което ограничава туристите, които нямат търпение да запазят спомените си в снимки.

Религия

Накрая, но не и на последно място, идва и самата религия. Ислямът връзва ръцете на феновете по много въпроси, като това ще се случи и по отношение на самата религия.

Тъй като повечето от феновете, които ще присъстват на Световното, изповядват други религии, те трябва да знаят, че в Катар свободното поклонение на други вероизповедания е строго забранено. Затова и в страната няма да могат да се внасят текстове и книги, свързани с други религии.

Наред с това, каквато и да е обида по адрес на Исляма и някой от неговите символи ще се наказва със затвор.

Това са най-сериозните рестрикции, с които феновете на футбола ще трябва да се съобразяват, ако искат да посетят Световното в Катар. На пръв поглед забранените неща изглеждат повече от разрешените, на втори поглед - също.

Новата дестинация, която ще приеме най-големия футболен форум на планетата, е прекалено различна от останалите и това е причината за толкова много промени в традиционните дейности, свързани с мачовете от световните първенства.

Най-важното нещо обаче е разрешено – това да отидеш на стадиона и да наблюдаваш своята родина или любим национален отбор не подлежи на забрана.

Именно заради хубавия футбол над два милиона души ще преглътнат това, че няма да могат да си свалят фланелката при гол, няма да могат да се напиват до несвяст по улиците и да правят секс с непознат/а, за да отидат в Катар и да се насладят на футбола от най-висока класа, този на Световното.