От следващата седмица на международния пазар на Българската фондова борса ще се търгуват акциите на още 200 световни компании. Те ще са достъпни за българските инвеститори на сегмента BSE International от 14 ноември, съобщават от борсата.  

Сред новите компании за търговия има телекоми, авиокомпании, технологични фирми, производители на автомобили, на бира и безалкохолни напитки, представители на хранителната индустрия и модата и др.

Някои от популярните имена в списъка включват Telecom Austria, Delta Air Lines, Sony Group, Toyota, Heineken, PepsiCo, Domino’s Pizza, H&M и др. 

В пакета са включени и акциите на четири борсово търгувани фонда (ETF), базирани върху индекси и държавни облигации, както и един, който следва цената на златото. 

С включването на новите акции, достъпни за търговия на BSE International, българските инвеститори вече ще имат достъп до 400 от най-ликвидните финансови инструменти в света.

"Свидетели сме на сериозен интерес към този пазар и затова добавяме още инструменти, които да предложим на инвеститорите. Те оценяват, особено в тези турбулентни за световните финансови пазари месеци, че BSE International им предоставя лесно достъпна и ликвидна инвестиционна възможност и все по-активно я използват.“, коментира изпълнителният директор на Българската фондова борса д-р Маню Моравенов. 

От началото на годината на международния сегмент на БФБ, създаден през юли 2021 г., са сключени над 11 000 сделки на обща стойност 112 милиона лева. Този пазар продължава да увеличава теглото си в общата търговия на фондовата борса и към края на октомври то вече е почти 15% от общия оборот. 

На BSE International търгуват активно 15 инвестиционни посредници и банки.