Вълна от нови платени акаунти със синя отметка, представящи се за влиятелни личности и марки, доведе до хаос и объркване в Twitter.

Фалшиви „проверени“ акаунти на имената на политици, знаменитости, големи организации и фирми започнаха да се появяват в платформата в четвъртък, съобщава darik.bg.

Twitter спря много от тях, но бързо променящите се опити на компанията да се справи с проблема засилиха още повече объркването.

Експертите по-рано предупредиха, че новата абонаментна услуга Twitter Blue, обявена от новия шеф Илон Мъск, която позволява на потребителите да плащат $7.99 на месец за синя отметка, ще бъде незабавно експлоатирана от лоши актьори и измамници и ще подкопае доверието в платформа.

Тwitter пред фалит? Мъск “не е над закона”, предупреди американски регулатор

Степента на проблема с новите фалшиви акаунти със синя отметка беше разкрита след стартирането на функцията в сряда.

Версиите със синя отметка на акаунти на големи марки, като Apple, Nintendo, BP и Chiquita, бяха спрени. Фалшиви акаунти, представящи се за високопоставени лица, като шефа на Meta Марк Закърбърг, настоящ и бивш президент на САЩ Джо Байдън, Доналд Тръмп и Джордж Буш, както и бившия премиер на Обединеното кралство Тони Блеър, също бяха премахнати.

Байдън: Струва си да проучим отношенията на Мъск с други държави

В един от случаите, акаунт на името на републиканския кандидат за губернатор на Аризона Кари Лейк публикува в Туитър, за да обяви, че отстъпва на опонента си от Демократическата партия, въпреки факта, че гласовете все още се броят в напрегнатата надпревара. Отне часове на Twitter да премахне туита и фалшивия акаунт.

Фалшив акаунт на Tesla - друга компания, собственост на Мъск, се шегува с 9/11, докато самият Мъск беше имитиран.

Един от най-разрушителните акаунти се представя за американската фармацевтична компания Eli Lilly и обявява, че „инсулинът вече е безплатен“. Компанията трябваше да се дистанцира от фалшивото съобщение.

Платената система със синя отметка също се използва от теоретици на конспирацията и крайнодесни активисти. Би Би Си съобщи за най-малко три добре известни акаунта на влиятелни QAnon, които са закупили сини отметки в Twitter.

Крайнодесните активисти Джейсън Кеслър и Ричард Спенсър, които организираха митинга Unite the Right през 2017 г. в Шарлотсвил, са закупили сини отметки.

Преди това Twitter премахна значките за потвърждение от акаунтите на Кеслер и Спенсър след бурния митинг преди пет години.

Изследователите също забелязаха различни акаунти със закупени сини отметки, използвайки генерирани от AI изображения на фалшиви личности. Това е специфична област, която предизвиква безпокойство, тъй като такива неавтентични акаунти се използват рутинно в операции за влияние, понякога от чужди държави с цел да се повлияе на политически събития в други държави.

Twitter спря много от измамните акаунти със синя отметка, но на моменти се бореше да се справи с темпото на появата на нови. Нови сиви „официални“ значки бяха добавени под имената на някои високопоставени акаунти, преди да бъдат премахнати от Мъск почти веднага.

Разочароващи резултати: Meta планира да започне мащабни съкращения

В петък обаче нови сиви официални значки започнаха да се появяват отново в някои профили в Twitter. Някои потребители, базирани в САЩ, съобщиха, че системата за абонамент Twitter Blue вече не е достъпна за тях.

Самият Мъск първоначално каза, че пародийните акаунти със синя отметка на високопоставени потребители ще трябва да изяснят, че не са истински в биографиите на профилите си.

Twitter потвърди, че потребителите ще плащат за значките си

По-късно той обяви, че думата пародия също трябва да бъде включена в имената на акаунтите, добавяйки, че „измамата не е хубаво нещо“.

Анализ

от Мариана Спринг, кореспондент на дезинформацията и социалните медии на Би Би Си

Много от пародийните акаунти, изникващи в Twitter в момента, може да изглеждат доста смешни, но е важно да запомните, че когато хората не знаят на кого и на какво да вярват, това може да създаде сериозни рискове.

Вэв връзка с пандемията, скорошните конфликти и избори, си напомняме отново и отново за вредата в реалния свят, която могат да нанесат заблудите онлайн.

Сега лошите актьори могат да използват сини отметки, за да придадат на дезинформацията, която популяризират, легитимност - или да объркат потребителите.

Сините отметки се превърнаха в удобен инструмент за идентифициране на официални акаунти, така че не е изненадващо, че поне в началото, това причинява хаос. Не на последно място, защото се случва едновременно с други хаотични промени.

Мъск съкрати 50% от персонала на Twitter

Сега, когато сините отметки могат да бъдат обезсмислени, потребителите вместо това ще трябва да разчитат на други инструменти, за да видят дали даден акаунт наистина е това, за което се представя.

Разгледайте другите им туитове, разгледайте техните последователи - и потърсете извън Twitter или чрез официални уебсайтове, за да следвате връзки към истински профили в социалните медии.

Преди се усещаше, че сайтовете на социалните медии са се събудили за въздействието, което дезинформацията може да има офлайн и поне започват да се справят с него. Това обаче изглежда като стъпка назад и има опасения, че може и да не е последният случай.