Влакът Истанбул-София се нарежда сред най-добрите дестинации за следващата година в класацията на Lonely Planet - Best in travel 2023.

Изданието посочва, че наскоро възстановената нощна услуга „съчетава две приключения в едно, напускайки мястото, на което изтокът среща запада в Истанбул и отвеждайки пътниците в спокойната столица на България 11 часа по-късно“.

Експертът по влаковете на Lonely Planet Том Хол предприема пътуването, като посочва, че възстановеният експрес предлага незабравимо трансгранично приключение.

„Този влак тръгва от един от големите градове в света към Европейска Турция, преминавайки през подобните на крепости граници в България и пресичайки планински проходи, преди да пристигне в недооценената и много достъпна София“, посочва Хол.

Pixabay

„Хитовете“ на София

Според него, големите хитове на родната ни столица София са катедралата „Александър Невски“, Националният природонаучен музей и изключително разнообразната Национална галерия Квадрат 500.

Определяйки София като „една от най-недооценените столици в Европа“, Хол препоръчва разглеждане на българската съвременна арт сцена в Софийската градска художествена галерия, хапване на брънч във Fabrika Daga и крафт бирата на Kanaal.

„Местни пътешественици, с които разговарях, препоръчаха пътуване с теснолинейката от Септември до Добринище като много живописна обиколка в непосредствена близост до линията Пловдив-София“, пише Хол.

Той определя София-Букурещ като най-очевидната дестинация за по-нататъшно пътуване в Западна Европа.

Какво трябва да знаете преди пътуването си с експреса Истанбул-София?

Международният влак потегля от Централна гара в София в 18.30 часа, като пристига в турския мегаполис в 05.34 сутринта на другия ден.

Експресът от Истанбул потегля в 22:00 ч., пристигайки на Централна гара в София в 09:35 ч. на другия ден.

Ето и актуалните цени за 11-часовото пътуване с дължина 505 км, което се извършва ежедневно, според официалния сайт на БДЖ:  

От българските железници уточняват още, че билет и резервация за кушет или спално място могат да бъдат закупени до два месеца преди датата на пътуване.

Продават се и билети Пловдив – Халкали – Пловдив, както и Димитровград – Халкали – Димитровград.

Разписанието на експреса между София и Истанбул можете да откриете тук. Повече информация за пътуването ще откриете тук.

На граничния пункт Свиленград/Капикуле всички пътници трябва да напуснат влака заедно с багажа си, за да минат през рентгенов апарат. Неудобството - проверката се пада по средата на нощта.

В Истанбул железницата пристига на гара Halkalı, която се намира на 25 ĸилoмeтpa от иcтopичecĸия цeнтъp нa гpaдa. До старата железопътна гара Ѕіrkесі се стига с градски влак, който се движи на всеки 15 минути, а цената на билета не превишава 2 евро.

Пътуванията на международния влак София-Истанбул бяха прекратени заради пандемията. При възобновяването им от Турските държавни железници (TCDD) обявиха, че жп линията има голям потенциал, като преди COVID-19 са превозени 65 хиляди пътници.

Очакванията са, че тази цифра ще бъде надмината бързо в свят без пандемични ограничения.

Pixabay

Best in travel 2023

Класацията на Lonely Planet за 2023 г. е в малко по-различен формат от обичайното. Вместо поместени в един списък, дестинациите са разделени на пет категории – Eat, Learn, Journey, Unwind и Connect (Хранене, Обучение, Пътуване, Почивка и Свързване).

Промяната отразява търсенето на пътуване, което е свързано с дестинацията, но също и с изживяването, според Нитя Чембърс, изпълнителен редактор и старши вицепрезидент по съдържанието в Lonely Planet.

Вижте 30-те дестинации, които влизат в класацията Best in Travel за 2023 г.:

Хранене 

Умбрия, Италия
Куала Лумпур, Малайзия
Фукуока, Япония
Лима, Перу
Южна Африка
Монтевидео, Уругвай

Пътуване

Жп линия Истанбул, Турция до София, България
Нова Скотия, Канада
Бутан
Замбия
Западна Австралия
Национален натурален парк, Колумбия

Почивка

Халкидики, Гърция
Ямайка
Доминика
Раджа Ампат, Индонезия
Малта
Йордания

Свързване

Аляска
Албания
Акра, Гана
Сидни, Австралия
Гвиана
Бойзи, САЩ

Обучение

Манчестър, Великобритания
Ню Мексико, САЩ
Дрезден, Германия
Ел Салвадор
Южна Шотландия
Марсилия, Франция